Μετά τις αντιδράσεις κατοίκων σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας τις τελευταίες μέρες, όπου επιχειρήθηκε ή πραγματοποιήθηκε μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου, τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων πήραν οι κάτοικοι των Καμπόχωρων της Χίου.
Συγκεκριμένα, από τις 6.30 π.μ. οι κάτοικοι έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, ζητώντας να κλείσει το ΚΥΤ, με τα άτομα που φιλοξενούνται στον χώρο να ανέρχονται πλέον σε 5.000, ενώ διαμαρτύρονται και για την ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής φιλοξενίας στις πέριξ ιδιωτικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με το Politischios.gr, οι κάτοικοι των Καμπόχωρων εμπόδισαν τη διέλευση των οχημάτων προς τη ΒΙΑΛ, ως «μία πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας στον εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων [...] και στην ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής φιΛλοξενίας στις πέριξ ιδιωτικές εκτάσεις». Οι κάτοικοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, λέγοντας «όχι» στη δημιουργία μιας δεύτερης Μόριας στη Χίο.
Παράλληλα, οι κάτοικοι καλούν την κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της όσον αφορά το Μεταναστευτικό και στη Χίο, και όχι μόνο στη Λέσβο και στη Σάμο. Ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Κάρμαντζης φαίνεται να απέσπασε δεσμεύσεις από τον Γ.Γ. για το μεταναστευτικό ότι μετά τη Σάμο και τη Λέσβο, εντός της εβδομάδας σειρά έχουν Χίος και Κως.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «συνεχείς και ανεξέλεγκτες ροές» τους τελευταίους μήνες και ζήτησε ριζοσπαστικές λύσεις σε κεντρικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο, που είναι υπεύθυνος για την Υγεία, το νοσοκομείο έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις μεταναστευτικές ροές με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των κατοίκων να αυξάνεται διαρκώς.
Σημειώνεται πως το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο.
Λίγο μετά τις 8:00 π.μ. κατέπλευσε στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας.