«Κίτρινη κάρτα» στα αντίμετρα της κυβέρνησης από τους θεσμούς

«Κίτρινη κάρτα» στα αντίμετρα της κυβέρνησης από τους θεσμούς

Επιφυλάξεις για το πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των αντισταθμιστικών, που παρουσίασε η κυβέρνηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τον χθεσινό (Τετάρτη) γύρο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, διατύπωσαν ενστάσεις για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 2020 και αντιπρότειναν την εφάπαξ περικοπή τους.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει το πολιτικό κόστος, οι θεσμοί διαφώνησαν με τη φιλοσοφία των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, ζήτησαν ελαφρύνσεις στοχευμένες αυστηρά στις πιο ευπαθείς ομάδες, και όχι μέτρα γενική εφαρμογής.

Ζήτησαν επίσης μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Ανοικτό ωστόσο παραμένει και το θέμα του συνολικού ύψους των μέτρων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, σχολιάζοντας τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από τα αντίμετρα είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε άλλα - όπως είπε - χρειάζονται κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019, κατηγορώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν έχει ενσωματώσει στην πρόσφατη έκθεσή του τα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία, που δείχνουν υπεραπόδοση στα έσοδα. Κατηγόρησε επίσης το Ταμείο ότι, λόγω αυτής της παράλειψης, ζητεί μέτρα ισοδύναμα με 2% του ΑΕΠ.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την άλλη Τετάρτη. Στην ατζέντα της Πέμπτης αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, οι ενεργειακές πολιτικές και το πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σήμα κινδύνου για επιστροφή της αβεβαιότητας στην οικονομία έστειλαν στο μεταξύ οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μετά τη συνάντησή τους με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζήτησαν με το κουαρτέτο κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το ζητούμενο για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση είναι «ο καθένας να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις» ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, δήλωσε στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Πηγή: skai.gr