Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρόεδρο Τζουζέπε Κόντε, ότι «και άλλες χώρες θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας» και πως «ο ίδιος και ο Κόντε είναι αουτσάϊντερ, σύμβολα της αλλαγής», πρωταγωνιστούν σήμερα στον ιταλικό τύπο.
Η κοινή στάση απέναντι σε δύο μείζονα θέματα, το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, ενισχύει σίγουρα την κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, εκτιμούν οι εγκυρότερες ιταλικές εφημερίδες που προβάλουν με ιδιαίτερη έμφαση τα αποτελέσματα της συνάντησης των δυο ηγετών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, «ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρώμης και συμφώνησε να υπάρξει κοινός συντονισμός με την Ιταλία σε ότι αφορά την Λιβύη. Η Ιταλία, σύμφωνα με τους σχολιαστές, γίνεται κύριας σημασίας συνομιλητής της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, τις μεταναστευτικές ροές και την διαδικασία ειρήνευσης στην Λιβύη.»
Η Ρώμη έχει ενημερώσει τους εταίρους της ότι θέλει να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη το φθινόπωρο και ο Κόντε αδημονούσε να εξασφαλίσει την ευλογία του Τραμπ στη συνάντησή τους τη Δευτέρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για τα σημεία που είχε υπογραμμίσει με έμφαση ο Κόντε στην ατζέντα του, πριν αναχωρήσει από την Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος των στόχων του.
Δεν έλειψαν βέβαια και σημεία απόκλισης, όπως το θέμα των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η Ιταλία θα ήθελε να αρθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο είναι κάθετα αντίθετο και έχει δεσμεύσει τον Τραμπ.
Σε ό,τι αφορά όμως τις εμπορικές σχέσεις και τους δασμούς, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ κοντά. Τόσο που δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Κόντε να επιδιώξει μια σταθερή, προνομιακή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναμένεται να κάνει και με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δημιουργώντας συνεπώς νέες ισορροπίες και δεδομένα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ