«Δημιουργία Συστήματος Τηλεϊατρικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διασύνδεση με υφιστάμενα συστήματα» και «υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» είναι τα δυο μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο «e-Government Forum».
Όσον αφορά στο πρώτο έργο, έχει ως σκοπό να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες ορεινών, δυσπρόσιτων και νησιωτικών οικισμών της χώρας, που δεν διαθέτουν σήμερα υποδομές του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), καθώς και σε τριάντα (30) σωφρονιστικά καταστήματα και είκοσι (20) δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Σχετικά με το δεύτερο έργο, ο κ. Ασθενίδης ανέφερε ότι αφορά στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και την ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η δημοσίευση, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων της χώρας στο διαδίκτυο, στους ενδιαφερόμενους (δικηγόροι, πολίτες κλπ).
Ο κ. Ασθενίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη, τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, εκπονήσαμε και ακολουθούμε πιστά το πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Με έργα που παρεμβαίνουν σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και θα βελτιώσουν την ψηφιακή θέση της χώρας με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη. Εδώ έχουμε και μια πρόσθετη ευκαιρία, καθώς, πέρα από τα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έρχεται και ακόμα µία πηγή χρηματοδότησης, το Ταμείο Ανάκαμψης».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήδη διαχειριζόμαστε περισσότερα από 90 έργα ΤΠΕ, που καλύπτουν σχεδόν όλη τη λειτουργία του κράτους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,3 δισ. ευρώ, μέσα από σχεδόν 40 προγραμματικές συμφωνίες, με περίπου όλα τα υπουργεία, καθώς και ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητες Αρχές και ΝΠΙΔ, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, έχουν προκηρυχθεί νέες δράσεις ή/και κύκλοι κρατικών ενισχύσεων, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζουμε με αμείωτη προσήλωση να στεκόμαστε αρωγοί όλων των προσπαθειών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να καταφέρουμε ο πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει ψηφιακή εξυπηρέτηση και να αισθάνεται το κράτος και το Δημόσιο σύμμαχό του».