Κολομβία: Η κυβέρνηση και η FARC κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία ειρήνης

Κολομβία: Η κυβέρνηση και η FARC κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία ειρήνης

Οι αντάρτες της οργάνωσης FARC και η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσαν στην Κούβα ότι κατέληξαν σε μια νέα, αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί 52 χρόνια, έξι εβδομάδες μετά την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής συμφωνίας με οριακή διαφορά από τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας επισήμαναν ότι η νέα, τροποποιημένη ειρηνευτική συμφωνία περιέχει αλλαγές που πρότειναν διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι.

«Καταλήξαμε σε μια νέα οριστική συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, η οποία περιέχει αλλαγές, διευκρινίσεις και τη συμβολή διαφόρων τομέων της κοινωνίας» της Κολομβίας, επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, την οποία ανέγνωσαν σε δημοσιογράφους στην Αβάνα διπλωμάτες της Νορβηγίας και της Κούβας, εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι αντάρτες και η κυβέρνηση της Κολομβίας άρχισαν την 22η Οκτωβρίου συζητήσεις για τις αλλαγές που μπορούσαν να γίνουν για να διαφυλαχθεί η συμφωνία ειρήνης η οποία υπογράφτηκε την 26η Σεπτεμβρίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν τέσσερα χρόνια.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι τα μέλη των FARC θα παρέδιδαν τα όπλα και η οργάνωση θα μετατρεπόταν σε πολιτικό κόμμα. Το στρατόπεδο του «όχι» στην Κολομβία, του οποίου ηγήθηκε ο δεξιός πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, απαιτούσε να επιβληθούν πολύ πιο βαριές ποινές στους αντάρτες.

«Καλούμε όλη την Κολομβία και τη διεθνή κοινότητα (...) να υποστηρίξουν αυτή τη νέα συμφωνία και την ταχεία εφαρμογή της για να μπορέσουμε να αφήσουμε την τραγωδία του πολέμου στο παρελθόν. Η ειρήνη δεν μπορεί να περιμένει άλλο», κατά το κείμενο.

 «Η νέα συμφωνία θα αποτελέσει έναν συμβιβασμό μεταξύ όλων των Κολομβιανών», θα συμβάλλει να «ξεπεραστεί η πόλωση» και να «συνενωθούν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές απόψεις», κατά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, οι αλλαγές που έγιναν στη συμφωνία θα δημοσιοποιηθούν στον ιστότοπο μέσα σε μερικές ώρες, ενώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα ακολουθήσει «τις προσεχείς ημέρες».

Τη νέα συμφωνία υπέγραψαν ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε και ο διαπραγματευτής των ανταρτών Ιβάν Μάρκες, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Λουσιάνο Μαρίν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κείμενο προτείνει έναν βιώσιμο τρόπο» για τον τερματισμό του πολέμου στην Κολομβία ο οποίος επισήμως στοίχισε τη ζωή σε 260.000 ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 45.000 «εξαφανισθέντες», και εκτόπισε σχεδόν 7 εκατομμύρια άλλους.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος Ουρίμπε έχει απαιτήσει να επιτραπεί στον ίδιο και την αντιπολίτευση, αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων, να εξετάσουν το κείμενο πριν η συμφωνία εφαρμοστεί. «Ζήτησα από τον πρόεδρο τα κείμενα που θα ανακοινώνονταν στην Αβάνα να μην είναι τα τελικά», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η ομάδα του ίσως θελήσει κάποιες ακόμη αλλαγές, πρόσθεσε.

Ο Ιβάν Μάρκες επισήμανε ότι οι αντάρτες κατέβαλαν «μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια» για να επιτευχθεί η ειρήνη στην Κολομβία.

Τα δύο μέρη δεν έχουν διευκρινίσει εάν η νέα συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος Σάντος – στον οποίο δόθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον εμφύλιο – αναμένεται να κάνει δηλώσεις για τη συμφωνία εντός ωρών.

«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση και τον λαό της Κολομβίας για την επίτευξη της αναθεωρημένης συμφωνίας ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κρίνοντας πως «ο πρόεδρος Σάντος και η ομάδα των διαπραγματευτών του, η εκστρατεία του ''όχι'' και άλλοι φορείς της κοινωνίας αξίζουν εγκώμια για το ότι ενεπλάκησαν σε έναν εις βάθος διάλογο με σεβασμό μετά το δημοψήφισμα».

Η συμφωνία απορρίφθηκε για μόλις 55.000 ψήφους στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στον Σάντος.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την οργάνωση FARC, η κυβέρνηση της Κολομβίας αναμενόταν να αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου συνομιλίες με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης. Όμως η διαδικασία αναβλήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο την απελευθέρωση ενός πρώην βουλευτή τον οποίο κρατούν όμηρο οι μαχητές του ELN.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ