Τουλάχιστον 22 πρώην αντάρτες που αφοπλίστηκαν και αποστρατεύτηκαν, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στο κράτος των Άνδεων, ανακοίνωσε την Τρίτη η εισαγγελία.
Η πιο πρόσφατη δολοφονική επίθεση ήταν αυτή με στόχο τον Χουάν Βισέντε Καρβαχάλ, γνωστό και ως «Μισαέλ», τον πρώην διοικητή του 10ου Μετώπου των FARC, δήλωσε στον Τύπο η Μάρτα Γιανέζ Μανσέρα, διευθύντρια της ειδικής μονάδας έρευνας της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για εγκλήματα εναντίον ηγετών κοινοτήτων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο «Μισαέλ», ο οποίος αποφυλακίστηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης που συνήφθη στα τέλη του 2016, βάσει της οποίας οι πρώην αντάρτες αφοπλίστηκαν και η οργάνωσή τους μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην επαρχία Αράουκα, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, διευκρίνισε η ίδια.
Ο ηγέτης του κόμματος FARC, ο Ροδρίγο Λοντόνιο, ή «Τιμοσένκο», δήλωσε ότι ο πρώην αξιωματικός των ανταρτών είχε «διαδραματίσει ρόλο στην πρώτη γραμμή» στις συγκρούσεις στην Αράουκα, οι οποίες «άνοιξαν τόσες πληγές». Ο Καρβαχάλ «είχε επίγνωση (...) της παρουσίας παραστρατιωτικών και αποστατών στην περιοχή, που απειλούν δημόσια πρώην μέλη των FARC», πρόσθεσε ο Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή του.
Η Μανσέρα από την πλευρά της ανέφερε ότι η εισαγγελία έχει εξιχνιάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν οι εννιά από τις 22 δολοφονίες και έχουν σημειωθεί «σημαντικές πρόοδοι» στις έρευνες που διενεργούνται, ενώ για άλλες τέσσερις, οι έρευνες έχουν αρχίσει και συνεχίζονται.
Από τις εννιά υποθέσεις που η εισαγγελία λέει ότι εξιχνίασε, αποδίδει τις τέσσερις σε μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση αριστερών ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία και διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Σάντος από τον Φεβρουάριο του 2017.
Άλλες δύο αποδίδονται στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στην Κολομβία, που σχημάτισαν πρώην μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων της άκρας δεξιάς που είχαν επισήμως αποστρατευθεί το 2006, κι ακόμα δύο σε αποστάτες των FARC. Στην τελευταία από αυτές δεν εμπλεκόταν καμιά ένοπλη οργάνωση, είπε η Μανσέρα.
Το κόμμα FARC έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση διότι όπως καταγγέλλει αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας ειρήνης και ιδίως αυτές που αφορούν την προστασία των πρώην ανταρτών, των οικογενειών τους και των μελών και των στελεχών του.
Τον Φεβρουάριο, η εισαγγελία είχε γνωστοποιήσει ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, την 24η Νοεμβρίου 2016, 40 πρώην μέλη των FARC και συγγενείς των πρώην ανταρτών έχουν δολοφονηθεί, καθώς και 10 ηγέτες κοινοτήτων που συνδέονταν με το νέο κόμμα της αριστεράς.
Η εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία, η πιο μακρόχρονη στο δυτικό ημισφαίριο, καθώς διαρκεί μισό αιώνα και πλέον, από το 1964, έχει αφήσει πίσω της οκτώ εκατομμύρια θύματα--260.000 νεκρούς, τουλάχιστον 60.000 εξαφανισμένους, 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.
Στον πόλεμο ενεπλάκησαν στην πορεία των ετών οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, με φόντο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ