Η νέα εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού σε περισσότερα από 12.500 μέσα σε ένα 24ωρο αναζωπυρώνει τη μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να επιστρέψει η μάσκα - υποχρεωτικά - στους κλειστούς χώρους και κυρίως στα αεροπλάνα και τους εσωτερικούς χώρους των πλοίων.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι βιαστήκαμε να απαλλαχθούμε από τις μάσκες, με τον καθηγητή πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας να συστήνει την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, μέσα στα αεροπλάνα και στο εσωτερικό των πλοίων όπου καταγράφονται μεγάλοι συνωστισμοί.
Φυσικά η ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας παραμένει για όλους, με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή Α’ αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ να υπογραμμίζει ότι «δεν καταργήσαμε τίποτα, απλώς αναστείλαμε την υποχρεωτικότητα του μέτρου».
Η ισχυρή σύσταση παραμένει για όλους, πολύ περισσότερο για τους ευπαθείς συμπολίτες μας, να μην ξεχνούν τη μάσκα σε εκείνες τις περιστάσεις που υπάρχει συνωστισμός όπως στις μετακινήσεις, σε πλατείες, εκδηλώσεις, πάρτι, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους, όπως και στα σοκάκια στα παραθαλάσσια θέρετρα.
Το ζήτημα της επιστροφής της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας πυροδότησε και διχογνωμία στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης μεταξύ του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη με τον επικεφαλής του ινστιτούτου έρευνας για τον καρκίνο των ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη.
Στην άποψη του Γιώργου Παυλάκη ότι «επειδή η Ο5 είναι ένας εντελώς διαφορετικός κορονοϊός και προκαλεί πολλές λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις με υψηλούς πυρετούς θα πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα για να την αναχαιτίσουμε και θα πρέπει να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας», ο καθηγητής πνευμονολογίας από την Κρήτη αντέδρασε και είπε ότι δεν πρέπει να φοβίζουμε διαρκώς τον κόσμο και ότι πλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι, 9 στους 10 ασθενείς περνούν τη νόσο σε στάδιο ενδημικότητας σαν να είναι μία γρίπη και πως τα όποια μέτρα ληφθούν από δω και μπρος θα πρέπει να στοχεύουν στους ευπαθείς που κινδυνεύουν περισσότερο.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι και κοντά στις 20.000 καθημερινώς γιατί αρκετά δεν καταγράφονται πουθενά και μιλώντας για τον ίδιο του τον εαυτό είπε ότι όταν επιβιβάζεται σε αεροπλάνο ή σε πλοίο φοράει τη μάσκα ανελλιπώς χωρίς να χρειάζεται να του το πει κανείς. Ωστόσο, διαφώνησε με την εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων και μάλιστα οριζόντιων, αναφέροντας ότι ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας για αρκετά χρόνια και από δω και πέρα οι πολιτικές υγείας που θα χαράσσονται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την κοινωνία και την οικονομία και τις αντοχές του κόσμου και τον τουρισμό και όλους τους παράγοντες που συνθέτουν την καθημερινή ζωή.
Από τους ειδικούς και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θοδωρής Βασιλακόπουλος θεωρούν ότι βιαστήκαμε να «πετάξουμε» τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, προσθέτοντας ότι το μήνυμα που διαδόθηκε στην κοινωνία, με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας είναι πως οι μάσκες «τέλειωσαν».
Η ανησυχία των ειδικών αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (διασωληνωμένοι και θάνατοι) και με τις εισαγωγές των ασθενών να αυξάνονται - όπως δείχνει η εμπειρία - περίπου 7 έως 10 μέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Το κύμα είναι σε εξέλιξη και η πανδημία μέχρι τώρα μας έχει δείξει ότι πολλά πράγματα που μπορεί να θεωρούσαμε δεδομένα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη οπότε είμαστε ξανά σε αναμονή των εξελίξεων ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι χωρίς πάλι να δημιουργηθεί η αίσθηση στον κόσμο πως υπάρχει μία υγειονομική καταπίεση.
Τόσο οι υγειονομικές όσο και οι πολιτικές ισορροπίες είναι λεπτές γιατί μαζί υπάρχει και το κύμα του τουρισμού και πρέπει να καταλήξουν οι αρμόδιοι σε εκείνες οι αποφάσεις που θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία χωρίς να δώσουν πλήγμα στην πολύπαθη οικονομία.