Κορυφαία προτεραιότητα της μαλτέζικης προεδρίας στην ΕΕ το μεταναστευτικό

Κορυφαία προτεραιότητα της μαλτέζικης προεδρίας στην ΕΕ το μεταναστευτικό

Με το σύνθημα «να επανενώσουμε την Ευρώπη» και έχοντας κορυφαία προτεραιότητα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ο πρέσβης της Μάλτας στην Ελλάδα, Τζόζεφ Κουσκουίρι, παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα εργασίας και τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ, για το τρέχον εξάμηνο.

«Η μετανάστευση είναι το πιο σημαντικό και διχαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ», είπε ο Μαλτέζος πρέσβης, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Ευρώπη να λειτουργήσει αυτάρεσκα» και ότι η χώρα του εννοεί ως «υποχρεωτικό» τον επιμερισμό του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών-μελών.Θέλουμε να ενισχύσουμε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και να προωθήσουμε την αναθεώρηση του Συστήματος του Δουβλίνου και τη συνέχιση των μετεγκαταστάσεων σε ταχύτερους ρυθμούς.

Εντός του 2017 θα συγκληθεί στη Βαλέτα μια σύνοδος υψηλών αξιωματούχων με Ευρωπαίους και Αφρικανούς εκπροσώπους, κατά το πρότυπο της προηγούμενης, κατά την οποία θα γίνει ο απολογισμός, αλλά και θα εντοπιστούν οι ελλείψεις, πρόσθεσε ο Μαλτέζος διπλωμάτης.
Ειδικότερα για την Τουρκία, είπε ότι είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ότι πρέπει να επαγρυπνούμε για την τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ και από τις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι έχουμε στενή συνεργασία για το μεταναστευτικό και ότι ήδη συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ι. Μουζάλα, με τον οποίο θα συνεχίσουν τις επαφές.
Η Ενιαία Αγορά είναι ένα κεφάλαιο που θέλει επίσης να προωθήσει η Μάλτα και με τη βοήθεια της Επιτροπής θα δώσει έμφαση σε δύο πτυχές της: την Ενεργειακή Ένωση και την Ψηφιακή Ένωση.

Η ασφάλεια είναι ο τρίτος πυλώνας των προτεραιοτήτων της Μάλτας, η οποία θα προσπαθήσει, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση, η τρομοκρατία και οι υβριδικές απειλές.

Η κοινωνική συμπερίληψη είναι η τέταρτη προτεραιότητα και προσφιλής της Μάλτας που δηλώνει υπερήφανη για την κοινωνική πολιτική της. Ελπίζουμε, είπε ο πρέσβης, να συμβάλουμε σε συνεργασία με τις ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων.
Η πολιτική της Γειτονίας απασχολεί επίσης το νησί, καθώς οι χώρες που βρίσκονται στη Νότια Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ένοπλες συγκρούσεις, τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση.

Τέλος, η Μάλτα είναι μια νησιωτική χώρα που επιθυμεί να αναπτύξει τον θαλάσσιο τομέα, με προσδοκίες για αύξηση του εμπορίου, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, σε κοινή συχνότητα με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Θαλάσσια Ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Στο μεταξύ, επί της προεδρίας της αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έναρξη του Brexit, θα γίνουν αμφίρροπες εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία, ενώ τον Μάρτιο, η ΕΕ θα οργανώσει μεγάλες εκδηλώσεις αλλά και συζητήσεις για να γιορτάσει τα 60α της γενέθλια. Όλες οι προκλήσεις είναι μπροστά, αλλά όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, κατά τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, οι μικρές χώρες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βγάλουν εις πέρας επιτυχημένες προεδρίες.

Το παρών έδωσε και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λ. Αντωνακόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος της απερχόμενης Σλοβακικής προεδρίας έκανε τον απολογισμό της θητείας της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ