Της Αγγελικής Κώττη
Κίνδυνος να υπάρξει τραυματίας (ή κάτι χειρότερο) εμφανίζεται ολοένα και πιο έντονος στους λόφους του Φιλοπάππου. Με απόλυτη ευθύνη και της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Πολιτισμού, γίνονται καθημερινά καταστροφές, ενώ χθες το βράδυ παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα όταν δύο κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βαριοπούλες εναντίον νυχτοφύλακα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.
Ελάχιστους μήνες μετά τη δολοφονία του νεαρού σε κοντινό σημείο, και ενώ η ΕΛΑΣ διαβεβαίωνε πως η περιοχή αστυνομεύεται, γίνεται προφανές πως αυτό δεν ισχύει. Οι λόφοι, και ιδιαίτερα ο ιερός λόφος της Πνύκας, έχουν παραδοθεί και πάλι στην ανομία.
Ευτυχώς, ο εργαζόμενος πρόλαβε να κλειδωθεί στο φυλάκιο που διαθέτει η αρχαιολογική υπηρεσία στην Πνύκα, και έτσι εκείνοι έσπασαν τα τζάμια και έφυγαν. Κανείς δεν ξέρει ωστόσο τι θα ακολουθούσε, διότι οι επιτιθέμενοι τράπηκαν σε φυγή μόνο και μόνο επειδή ο άλλος νυχτοφύλακας, που περιπολούσε στον χώρο, άκουσε τη φασαρία και ειδοποίησε την Αστυνομία.
Οι αστυνομικοί πήγαν γρήγορα, καθώς βρίσκονταν σε εκδήλωση στο παρακείμενο Αστεροσκοπείο. Ο φύλακας που δέχθηκε την επίθεση κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα. Και φυσικά, μακαρίζει την τύχη του, γιατί η κατάσταση έχει τόσο οξυνθεί, που οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους με φόβο. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι' αυτό, τους οποίους θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Το υπουργείο ξύπνησε επιτέλους από τον μακρύ ύπνο του και καταδικάζει «την επίθεση που δέχθηκε από αγνώστους ο αρχαιοφύλακας της Πνύκας το βράδυ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου».
«Συγκεκριμένα» συνεχίζει η ανακοίνωση, «δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατούσαν βαριοπούλες, απείλησαν τον αρχαιοφύλακα, ο οποίος κατέφυγε στο φυλάκιο για να προστατευθεί. Στη συνέχεια οι δράστες προκάλεσαν φθορές στο φυλάκιο και έσπευσαν να εξαφανιστούν.
Άμεσα κλήθηκε η Αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Όπως βλέπουμε, η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «κουκουλοφόροι». Ούτε μαρτυρά πως η επίθεση δεν έγινε ξαφνικά, χωρίς λόγο και αιτία. Εδώ και αρκετό καιρό, το υπουργείο προσπάθησε να περιφράξει τον λόφο της Πνύκας, τον πυρήνα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δεν εγκρίνεται (κακώς) το κλείσιμο του χώρου τα βράδια, δέχεται πως η Πνύκα μπορεί να προστατευθεί με κιγκλίδωμα. Όμως, κάποιοι έχουν άλλη γνώμη. Εδώ και καιρό, λοιπόν, προβαίνουν σε καταστροφές των βάσεων που μπαίνουν ώστε να περιφραχθεί σωστά η Πνύκα.
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει δυναμικά, ζητώντας να φυλάσσεται ο χώρος μέχρι την ολοκλήρωση του προστατευτικού κιγκλιδώματος. Μάλιστα, πρόσφατα, έχει σταματήσει και η κατασκευή του κιγκλιδώματος με αποτέλεσμα η Πνύκα να έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, όπως όλη η περιοχή. Το γιατί όσοι αντιδρούν θεωρούν πως το συγκεκριμένο κορυφαίο μνημείο πρέπει να χρησιμοποιείται τη νύχτα για τα σκυλιά τους, είναι ακατανόητο. Όμως ακόμα πιο ακατανόητη είναι η σιωπή και η αδιαφορία του υπουργείου. Στην προκειμένη περίπτωση κινδυνεύουν και το μνημείο και ανθρώπινες ζωές όσων φυλούν την περιοχή. Οι οποίοι, δυστυχώς, θα λιγοστέψουν τις επόμενες ημέρες, αφού λήγουν οι συμβάσεις κάποιων εκτάκτων και από 12 ημερήσιους και νυχτερινούς φύλακες θα μείνουν μόνο τέσσερις. Για έναν χώρο αχανή!
«Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επικοινώνησε με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ζήτησε εντατική αστυνόμευση του χώρου» καταλήγει η ανακοίνωση. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους και τους πολίτες ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων και του μνημείου».
Τα στοιχεία του ρεπορτάζ δείχνουν πως κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ληφθεί και πως αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα πρέπει επειγόντως να γίνουν όσα χρειάζονται.
Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων αποσύρει τα μέλη της από τη φύλαξη του χώρου. Είναι μια απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση, για την προστασία των αρχαιοφυλάκων και θα ισχύει έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Είναι απαράδεκτο λίγους μήνες μετά το θάνατο του άτυχου νεαρού στους λόφους του Φιλοπάππου να μην έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την προστασία των εργαζομένων αρχαιοφυλάκων, όσο και του Αρχαιολογικού Χώρου» αναφέρει η ΠΕΥΦΑ.
«Ζητάμε την άμεση αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς (πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΑ, Δήμου Αθηνών, Ελληνική Αστυνομία) ώστε επιτέλους να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί η πολιτεία να προστατεύσει τους εργαζομένους του συγκεκριμένου Αρχαιολογικού Χώρου παρά και τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων».