Το πρώτο προσχέδιο του κοινού εγγράφου, που έχει ετοιμάσει ως βάση για τη νέα διάσκεψη στο Κυπριακό, στο Κραν Μοντάν της Ελβετίας, η οποία θα αρχίσει στις 28 του μηνός, παραδίδει σήμερα ο ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Espen Eide στους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ozdil Nami.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο εγγράφου. Σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.
Ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και μεθαύριο την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ενημερωθεί για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες και θα έχει στον χαρτοφύλακά του το προσχέδιο του εγγράφου.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τheresa May και την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εργαστεί, ενόψει της διάσκεψης για την Κύπρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Baris Burcu.
Σε γραπτή δήλωση ο κ. Burcu είπε ότι κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν «όλα τα κεφάλαια αλληλοεξαρτώμενα και παράλληλα», προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί κατά την «πενταμερή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών, είπε.
«Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό» είπε ο κ. Burcu, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλα διαδικασία.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά «με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές που αφορούν τις εργασίες της διάσκεψης, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης».
Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία», κατέληξε ο κ. Burcu.
Διαφορετικές ερμηνείες για το έγγραφο του Ε. Εide από τους προέδρους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ
Αν και ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για το προσχέδιο του εγγράφου του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Espen Eide αναφορικά με την νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος, αντίστοιχα, διατύπωσαν διιστάμενες απόψεις.
Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι στο έγγραφο δεν θα περιλαμβάνονται διαπιστώσεις του κ. Eide.
«Δεν δώσαμε κανένα επιδιαιτητικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα», δήλωσε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Επίσης, σημείωσε ότι το θέμα της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας θα είναι η ασφάλεια, και, εφόσον, πρόσθεσε, «επιτευχθεί πρόοδος σε αυτό, οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν παράλληλα τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού».
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές και μη εφικτές» τις προτάσεις των κομμάτων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Αν είχαμε τόσα χρόνια τη δυνατότητα και τη δύναμη της επιβολής, διερωτήθηκε, γιατί χάσαμε 40 χρόνια να συζητούμε;
«Το μόνο που επιτυγχάνουμε, άθελά μας, είναι να τσιμεντώνουμε την σημερινή κατάσταση πραγμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για «έλλειψη σοβαρότητας» σε σχέση με τη διάσκεψη. Υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε στην ημερομηνία της διάσκεψης χωρίς να δει το έγγραφο του κ. Eide.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε από τον κ. Αναστασιάδη ότι η διαβεβαίωση των Ηνωμένων Εθνών για το περιεχόμενο του εγγράφου λήφθηκε με sms.
Ανέφερε ακόμα ότι το έγγραφο, όπως λέχθηκε από πολιτικό αρχηγό, θα περιλαμβάνει και διαπιστώσεις του κ. Eide. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που έδωσαν στον Ν. Αναστασιάδη το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη αντιμετωπίζει τη βασική αδυναμία της τουρκικής αναξιοπιστίας.
Η πρόταση, κατέληξε, «καταργεί πλήρως τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και ορίζει την απομάκρυνση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων, πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης του Κυπριακού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ