Με συζήτηση με νέος της Λάρισας το βραδυ της Κυριακής ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς ξέρουμε και θα φέρουμε δουλειές. Αυτοί που μας κυβερνούν ούτε ξέρουν πως να το κάνουν ούτε θέλουν να το κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το όραμα μου δεν είναι νέα παιδιά να αναζητούν μια σύμβαση στο Δημόσιο και να ελπίζουν κάποια στιγμή να διοριστούν».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «από το 2014 χάθηκαν 30 δισ. ευρώ σε πλούτο» από το Α.Ε.Π. της Ελλάδας.
Ξεκαθάρισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει πραγματική ανάπτυξη, που να τη νιώσουν οι πολίτες. «Ανάπτυξη του 1% με 1,5%, κυρίως λόγω τουρισμού, δεν είναι ανάπτυξη που θα την αισθανθείτε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει σύντομα μια Κυβέρνηση πιο φιλική στις επενδύσεις και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι θέλουν σήμερα να επενδύσουν στη χώρα».
Υπογράμμισε ότι πρέπει «να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης, που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις. Δεν έρχεται αυτόματα η ανάπτυξη». Και συνέχισε:
«Εμείς δεν υπονομεύουμε καμία αναπτυξιακή προσπάθεια. Πάντα λέω στο εξωτερικό ότι στόχος μου είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο νόμο Γαβρόγλου για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι, εάν τελικώς περάσει ο νόμος αυτός, «ένα μεγάλο κομμάτι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα σβήσει» και συνέχισε: «Και αυτά που θα σβήσουν είναι μεταπτυχιακά που είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Εάν στερήσεις από ένα μεταπτυχιακό την οικονομική του δύναμη και την πρακτική άσκηση το αποδυναμώνεις».
«Πιστεύω πολύ στα Τ.Ε.Ι.», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω στην τεχνική και πρακτική εκπαίδευση. Διαρκώς τονίζω ότι δεν γίνεται όλοι οι νέοι να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η τεχνική εκπαίδευση είναι υποδεέστερη. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη νοοτροπία. Οι δουλειές του μέλλοντος θα έχουν να κάνουν με δεξιότητες».
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για κατάργηση των πανελληνίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Με ενοχλεί αφόρητα ο εύκολος λαϊκισμός. Τι πιο ωραίο από το να λες στους νέους θα καταργήσουμε τις πανελλήνιες; Είναι ένα σύστημα που είναι αδιάβλητο και σίγουρα επιβραβεύει όσους δουλεύουν πολύ. Υπάρχει, ωστόσο, ζήτημα στο Λύκειο και το ξέρουμε καλά».
Για το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το Κράτος παρέχει δωρεάν παιδεία. Εκτός όμως από τα δικαιώματα, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και οι υποχρεώσεις. Ζητώ, λοιπόν, από το φοιτητή να τελειώσει στην ώρα του. Λυπάμαι, αλλά η λογική της επαναστατικής γυμναστικής, δεν με βρίσκει σύμφωνο».
Μιλώντας για το άσυλο, ανέφερε: «Είναι τρελό να συζητούμε για αξιόποινες πράξεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και να μην επεμβαίνει με ένα τηλεφώνημα η αστυνομία. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Ρόλος του Κράτους είναι να παρέχει αγαθά στους πιο αδύναμους. Ασφάλεια απαιτεί από το Κράτος ο πιο φτωχός. Ο πλούσιος πληρώνει ιδιωτική ασφάλεια».
«Έχω ταχθεί υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρώ όμως ότι είναι πανάκεια. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να φτιάξω το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Κράτος πρέπει να ελέγχει ποιος θέλει να επενδύσει, να θέτει τις προδιαγραφές και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Λέμε, λοιπόν, ναι στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος».
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η μεταρρύθμιση «είναι παρεξηγημένη έννοια. Οι πολίτες όταν ακούν μεταρρύθμιση σκέφτονται φόρους και συντάξεις. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση».
«Ο κόσμος», είπε ο κ. Μητσοτάκης «προχωράει. Αλλάζει με φοβερή ταχύτητα. Σε δέκα χρόνια θα είναι ένας άλλος κόσμος. Επαγγέλματα που ξέρουμε δεν θα υπάρχουν και άλλα που δεν φανταζόμαστε θα δημιουργηθούν».