«Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας» διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής», ενώ όσον αφορά τις επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.
Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Το Reuters, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, ανέφερε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, που είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Ο συγκεκριμένος αγωγός φέρνει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, του Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. «Επίσης (ο Κυρ. Μητσοτάκης) επιβεβαίωσε κοινές ενέργειες για διαφοροποίηση μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», πρόσθεσε ο Πέτκοφ.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Ως προς το θέμα επάρκειας μίλησε στο ΣΚΑΙ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι «είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό, σ’ αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά» και συμπλήρωσε πως όταν πρωτοδιατύπωσε την απειλή ο Πρόεδρος Πούτιν, και στη χώρα μας το Υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΠΑ, έχουν επεξεργαστεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας. «Περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση και ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, τα φορτία LNG, την παραγωγής ρεύματος από μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ, την αύξηση των εφεδρειών του λιγνίτη», τόνισε.
Διαβάστε ακόμα: