Την εκτίμησή του πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η στήριξη της Πολιτείας σε όσους πλήττονται είναι αυτονόητη, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσθετη χρηματοδότηση του κλάδου με 330 εκατ. ευρώ ώστε να είναι έτοιμοι να επαναδραστηριοποιηθούν την επόμενη ημέρα.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση με 330 εκατομμύρια στον κλάδο της εστίασης και το ενδεχόμενο να μην ωφεληθούν όλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρχει κανένας κόφτης σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχασαν το 30% του τζίρου τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες δεν θα έχει κανένα κόφτη. Θα σας ζητούσα κ. Τσίπρα να επικοινωνήσετε με τον κλάδο της εστίασης και να σας πουν εκείνοι πως υποδέχτηκαν τα χθεσινά μέτρα στήριξης».
Πρόσθεσε παράλληλα πως «στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δε σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη. θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα. Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στα επικριτικά σχόλια του προέδρου της ΓΣΕΒΕ, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την επανεκκίνηση στον κλάδο της εστίασης για αγορές πρώτων υλών εν όψει του ανοίγματος για εξωτερικούς χώρους, που δρομολογείται το προσεχές διάστημα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ και μεταφράζεται ανά επιχείρηση σε μέχρι 100.000 ευρώ, κεφάλαια που είναι μη επιστρεπτέα.
Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» στην Ελλάδα καθώς και το γεγονός πως η ροή των εμβολίων αυξάνεται και τον Ιούνιο θα είναι εξίσου σημαντική, ενώ απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δράσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πείτε μας κ. Τσίπρα, με ποιες από τις 170 δράσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης διαφωνείτε».
«Όλα αυτά κατατείνουν σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή κατεύθυνση της ελληνικής Οικονομίας. Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής και για τους δύο αυτούς στόχους. Εμείς έχουμε εχέγγυα για να υποστηρίξουμε αυτές τις πολιτικές που συμπληρώνουμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για πολύ σημαντικούς πόρους που προστίθενται στη φαρέτρα μας οι οποίοι με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν άλλους τόσους ίδιους πόρους για να καλύψουμε το κενό επενδύσεων».
Διαβάστε ακόμα:
- Κυρ. Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε με τον ελληνικό λαό στο δρόμο του ρεαλισμού
- «Λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, οι περιορισμοί ίσως επανέλθουν»