«Το 2021 θα υπάρχει κάλυψη του 5G στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας πως οι συχνότητες για το 5G που δημοπρατούνται χρησιμοποιούνται ήδη από άλλα δίκτυα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως ο διαγωνισμός των συχνοτήτων προβλέπει σε τρία χρόνια 60% κάλυψη και σε έξι χρόνια 94%..
Όπως ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) -Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μάσελος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανακοίνωση της δημοπρασίας για το φάσμα συχνοτήτων 5G.
Μιλώντας αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο περιθώριο της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι οι αλλαγές δεν θα φανούν τόσο σε όσους διαθέτουν κινητά τηλέφωνα 5G, όσο σε όσους θα επωφεληθούν από τις νέες εφαρμογές που θα αναπτύξουν εταιρείες και πανεπιστήμια, όπως η τηλεϊατρική στα νησιά, οι μεταφορές κά.
Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, τα χρήματα που θα κερδίσει το κράτος από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων 5G, δεν θα πάνε όλα στο χρέος όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά το 25%, μέσω του προβλεπόμενου ταμείου Φαιστός, θα αποδοθούν για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του φάσματος. Όσο για την ακτινοβολία των κεραιών 5Γ είπε ότι η Ελλάδα όχι μόνο τηρεί τους διεθνείς κανόνες, αλλά θέτει τα σχετικά όρια στο 70% των διεθνών ορίων.
Αναφερόμενος επίσης σε άλλες διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου, είπε ότι επεκτείνεται σε 1.000, το δίκτυο των χωριών χωρίς ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη (λευκές περιοχές). Το κράτος φροντίζει έτσι ώστε για τα επόμενα 8 χρόνια οι κάτοικοι των χωριών αυτών να αποκτήσουν δωρεάν δορυφορικές κεραίες συνδρομητικής τηλεόρασης για να λαμβάνουν τους ψηφιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό, επί της αρχής, με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25 είπαν «ναι», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο.