Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα φαίνεται να εισέρχεται η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη άλλωστε, κάτι που θέτει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός αυτό οδηγεί προς έκτακτες ανακοινώσεις το απόγευμα, όπου ο ΕΟΔΥ θα δώσει στη δημοσιότητα τα νεότερα δεδομένα που καταδεικνύουν την ταχύτητα διασποράς της μετάλλαξης.
Στο πλαίσιο αυτό δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα καταδεικνύουν την ανάγκη για επίσπευση του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κάθε Πέμπτη τον «χάρτη» των μεταλλάξεων, ωστόσο όπως φαίνεται οι αριθμοί έχουν προκαλέσει ανησυχία και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα.
Μετά τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Μύκονο, στο μικροσκόπιο ειδικών και κυβέρνησης φέρεται να έχουν μπει άλλες πέντε περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα υπό έλεγχο βρίσκονται: Η Ιός, η Σαντορίνη, η Πάρος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Τα νησιά αυτά μαζί με τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης δείχνουν μεγάλη αυξητική τάση των κρουσμάτων και η κατάσταση που διαμορφώνεται παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή.
«Να σπεύσουν να εμβολιαστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει», ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 την Κυριακή, 18 Ιουλίου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι μισοί ιερείς καλούν τους πολίτες να πράξουν το αντίθετο.
Επίσης, όπως έκανε γνωστό, το ποσοστό εμβολιασμού στον τουριστικό κλάδο στο Ρέθυμνο ανέρχεται περίπου στο 40%, ενώ εμβολιασμένο με τις δυο δόσεις είναι το 38,5% των πολιτών.
«Είναι αδιανόητο κάποιος που ζει από τον τουρισμό, να θεωρεί ότι πρέπει να είναι ανεμβολίαστος», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα στο Ρέθυμνο, όπως στη Μύκονο.
Αλλά και ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, έκανε έκκληση σε όλους για πλήρη συμμόρφωση με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου, όπως είπε, να κερδηθεί το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου.
«Όλοι μαζί θα κρατήσουμε τη Σαντορίνη αλώβητη ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Α. Σιγάλας απηύθυνε προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού.
Η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί σε έκρηξη κρουσμάτων στους νέους
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει ακάθεκτη την επέλαση της, με αύξηση νέων κρουσμάτων στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, οι 4.590.758 πλήρως εμβολιασμοί (με στοιχεία 18ης Ιουλίου), φαντάζουν αρκετοί αλλά όχι ικανοί για να «δαμάσουν» το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μέχρι τώρα, με «οδηγό» τους νέους ηλικίας 17 - 30 ετών, το ινδικό στέλεχος, η μετάλλαξη Δέλτα, με την υψηλή του μεταδοτικότητα δρα σαν πολλαπλασιαστής στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, με τον αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρη Τζουβελέκη να θυμίζει ότι αρκούν 10 δευτερόλεπτα στενής επαφής με κρούσμα Covid σε χώρο με συγχρωτισμό για να μεταδοθεί ο κορονοϊός.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη ανησυχία επικεντρώνεται στην επιστροφή των εκδρομέων τον Δεκαπενταύγουστο, κυρίως μικρότερης ηλικίας. Με βάση μάλιστα τα μοντέλα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες είναι εκείνη η περίοδος που αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην πίεση των δομών υγείας.