«Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την παρότρυνση των ασθενών με Ψωρίαση να επισκεφθούν και να εμπιστευτούν το Δερματολόγο τους, ώστε σε συνεργασία μαζί του να βρουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει.
H LEO Pharma Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας -ΕΔΑΕ συνεχίζει τις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ψωρίαση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας η ανάγκη για ενημέρωση και διαχείριση της νόσου κρίνεται εντονότερη.
Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα spot διάρκειας 40’’ το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Πρωταγωνιστής του spot είναι ο γνωστός ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος ο οποίος υποδυόμενος τη Λογική και το Συναίσθημα ενός ασθενούς σε μια συζήτηση «εκ βαθέων», απευθύνεται στα άτομα με ψωρίαση και «ξεκαθαρίζει» ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι μόνος στη διαχείριση της νόσου και ότι υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, ενώ παράλληλα τους παροτρύνει να επισκεφθούν το Δερματολόγο τους, ώστε σε συνεργασία μαζί του να αντιμετωπίσουν τη νόσο με την κατάλληλη θεραπεία.
Με στόχο τη διάδοση του μηνύματος σε όλη την Ελλάδα, η εκστρατεία θα «ταξιδέψει» ψηφιακά στο Διαδίκτυο και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη σελίδα, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ψωρίαση, τη σημασία της επίσκεψης και το ρόλο του Δερματολόγου στην αντιμετώπιση της νόσου. Με γρήγορο τρόπο έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν το Δερματολόγο και τη περιοχή που τους εξυπηρετεί, με ένα απλό κλικ στο εικονίδιο «Βρες Δερματολόγο».
Επίσης, στη σελίδα υπάρχουν διαθέσιμα χρήσιμα εργαλεία, συμβουλές και ποικίλα θέματα που αφορούν την ψωρίαση και την αντιμετώπισή της, καθώς και στο κανάλι της LEO Pharma στο YouTube και στη σελίδα στο FB, η οποία λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.
Ο Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Hellas κ. Νίκος Ραγκούσης αναφερόμενος στην εκστρατεία σημειώνει «Στόχος μας στη LEO Pharma είναι να στηρίζουμε ασθενείς με δερματικές παθήσεις και να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και ενεργειών. Ήρθε η «ώρα να το ξεκαθαρίσουμε» λοιπόν, όπως λέει και το μήνυμα της εκστρατείας, να ενημερώσουμε το κοινό υπεύθυνα, και να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να μην απογοητεύονται και να αυτοπεριορίζονται αλλά να έρθουν σε επικοινωνία με το Δερματολόγο τους με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.»
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία τόνισε «Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που αφορά το 2-3% του πληθυσμού με σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνες σε ασθενείς δείχνουν ότι το 94% δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του και το 40% νιώθει απομόνωση και μοναξιά. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζονται όλοι τον ίδιο χρόνο για να ανταποκριθούν στη θεραπεία και ο καθένας είναι διαφορετικός. Στόχος μας είναι μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να παρακινήσουμε τους ασθενείς να επισκεφθούν και να δουν το Δερματολόγο τους «ως σύμμαχο» ώστε με τη σωστή και κατάλληλη θεραπεία να διαχειριστούν τη νόσο αποτελεσματικά.»
Σχετικά με την ψωρίαση
Υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων 14 περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Πρόκειται για μια κοινή, χρόνια, φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμό και ερύθημα (επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος).
Η ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επώδυνη νόσο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και κοινωνικό στίγμα, ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου.
Άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων, όπως καρδιακά νοσήματαv,vi,vii και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας).
Επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι επίσης πιο συχνές στα άτομα με ψωρίαση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι επιπτώσεις της ψωρίασης υποτιμώνται και ο Οργανισμός προτρέπει σε δράση για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση των θεραπειών.