Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν φορείς της Χίου με την οποία περιγράφουν την καθόλου κολακετυτική για το νησλί τους κατάσταση με τους πρόσφυγες και του ζητούν την λήψη μέτρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου αυτοί να προμηθευτούν με τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μπορέσουν να φύγουν για τις χώρες που επιθυμούν.
Στην επιστολή που απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Χίου ζητείται η άμεση εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο ή τη μεταφορά τους εκτός νησιού και γίνεται αναφορά στις «σκηνές απείρου κάλλους που ζήσαμε στις 21 Οκτωβρίου όταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, που φιλοξενούνταν στις πρόχειρες δομές της πόλης μας βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι κάτω από την καταρρακτώδη βροχή».
Ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων της Χίου καταλήγει την επιστολή του τονίζοντας πως, «αναμένουμε τις ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα αυτό και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε δομές κατάλληλες που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να αποφευχθούν οι περσινές δραματικές εικόνες καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων εγγράφων ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν ή στις χώρες που πρέπει».
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, την καταγραφή που έγινε το πρωί της Παρασκευής, στη Χίο βρίσκονται 3.343 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που η επίσημη «χωρητικότητα» είναι 1.100 άτομα.
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρθηκε και ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης λέγοντας «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει ως Κέντρο Φύλαξης παραβατικών μεταναστών ο διαμορφωμένος χώρος στο Μερσινίδι και σημείωσε «αν αυτός ο χώρος λειτουργήσει προσθετικά με τους υπάρχοντες στη ΒΙΑΛ και τους καταυλισμούς στη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ, αυτό θα είναι αρνητικό για το νησί μας».
Ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» της Χίου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, δεν έχει δημιουργήσει τα απαιτούμενα προαναχωρησιακά κέντρα για να αποφορτιστεί η κατάσταση στα νησιά, υπογράμμισε ότι η Χίος με βάση τον πληθυσμό της δεν μπορεί να δεχτεί πάνω από 500 μετανάστες, ενώ καυτηρίασε την έλλειψη συντονιστή στο νησί, ζήτημα που είχε επισημάνει από τον Οκτώβρη του 2015 στον υπουργό Γιάννη Μουζάλα.
«Ο λαός λέει απλά: Τα ζώα μου αργά. Αν η Κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα θα φτάσουμε μέχρι το Δεκέμβρη τους 8.000 μετανάστες στη Χίο», κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Χίος: στο ναδίρ η τουριστική κίνηση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη Χίο, η μείωση στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού, τον Αύγουστο, ήταν της τάξεως του 76,32%. Συγκεκριμένα, στη Χίο έφτασαν 431 επιβάτες, έναντι των 1.820 τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Μειωμένη ήταν όμως και η κίνηση στις πτήσεις τσάρτερ, από το εξωτερικό προς τη Χίο και τον Αύγουστο έγιναν μόλις 20 πτήσεις αυτού του είδους, σε σύγκριση με τις 52 του περσινού αντίστοιχου μήνα. Δηλαδή η μείωση ήταν της τάξης του 61,54%.
Μειωμένες ήταν και οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών, καθώς στη Χίο τον Αύγουστο έφτασαν 11.446 ατομα από τον Τσεσμέ, την ώρα που τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή 16.520 άτομα. Δηλαδή, η μείωση είναι της τάξεως του 30,71%.