Στην επισήμανση ότι υπάρχουν μελέτες σε όλο τον κόσμο που καταδεικνύουν ότι τα παιδιά δεν μολύνονται και δεν μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, προέβη η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αντίθετα υπάρχει φόβος για τους γονείς που συγχρωτίζονται.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στο ποιες είναι οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το αν τα σχολεία αποτελούν μια από αυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία, η οποία με όλα αυτά τα κρούσματα και το πλήρες lockdown άφησε τα σχολεία ανοιχτά. «Νομίζω ότι τα ίδια τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα, αυτό που φοβούνται πολλοί είναι τους γονείς που συγχρωτίζονται», υπογράμμισε και σημείωσε πως «αν φανεί ότι υπάρχει διαμόλυνση και στα σχολεία τότε και αυτά θα κλείσουν, όμως οι περισσότερες χώρες κράτησαν τα σχολεία ανοιχτά και ο ΠΟΥ παρακαλεί τις χώρες να τα διατηρήσουν ανοιχτά».
Ο κυριότερος τρόπος διαμόλυνσης είναι όταν χαλαρώνουμε με φίλους, όπου και δεν φοράμε μάσκα και ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος είναι τα παιχνίδια με μπάλα, όπου έρχονται κοντά πολλοί άνθρωποι, που τρέχουν, είναι λαχανιασμένοι κ.ο.κ, σημείωσε η πνευμονολόγος.
Στο ερώτημα γιατί εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ότι τώρα απάντησε ότι «το καλοκαίρι, μέσα στις διακοπές διασκεδάζαμε όλοι, αλλά την άλλη μέρα δεν πηγαίναμε στη δουλειά για αυτό και ο ιός περιορίστηκε μέσα στις παρέες, ενώ τώρα όταν βγαίνουμε έξω την άλλη μέρα πάμε στη δουλειά και έτσι γίνεται η διαμόλυνση».
Η πνευμονολόγος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο «ΣΩΤΗΡΙΑ». «Αυτή τη στιγμή στο ΣΩΤΗΡΙΑ υπάρχει επάρκεια σε ΜΕΘ σύμφωνα με τη διευθύντρια του νοσοκομείου και περιμένουν και άλλο προσωπικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση όλων των μονάδων. Φέτος στο νοσοκομείο υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια από πέρσι και η νέα ΜΕΘ παραδόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και τη λειτουργούν λίγο λίγο προκειμένου να γίνει η σωστή διαδικασία ώστε να είναι ασφαλής» δήλωσε.
Στο ΣΩΤΗΡΙΑ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 1.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ διότι τους «κάναμε καλά πριν χρειαστεί να μπουν εκεί. Άρα πιστεύω ότι η συζήτηση για τις μονάδες είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ. Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι το να λειτουργεί καλά από την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και από εκεί και πέρα όταν χρειαστεί στη ΜΕΘ» υπογράμμισε η κα Γκάγκα.
Η πνευμονολόγος τόνισε πως η συνδρομή των εθελοντών γιατρών είναι απαραίτητη γιατί δεν βρισκόμαστε υπό κανονικές συνθήκες και αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία «βομβαρδίζονται» από ασθενείς. «Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ενώ έχουν παρθεί μέτρα στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετές μέρες, χθες είχαμε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, άρα αυτό που βλέπουμε στα νοσοκομεία ακολουθεί τα μέτρα με μια διαφορά φάσης, δηλαδή αν σταματάει η έντονη διαμόλυνση σήμερα, αυτή τη διαφορά στα νοσοκομεία θα τη δούμε μετά από 10-15 μέρες» εξήγησε η ίδια.