Οι δαπάνες που ως χώρα αντιμετωπίζουμε για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αλλά και για την αντισεισμική θωράκιση και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο σεισμός της 24ης Αυγούστου, θα πρέπει να παραμείνουν εκτός Συμφώνου Σταθερότητας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.
«Μίλησα με τον Zαν-Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα αυτό και πιστεύω ότι υπάρχει η συναίνεση της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Το κύριο ζητούμενο ουσιαστικά για την Ιταλία είναι να μην συνυπολογισθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες στην σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ0 της.
«Η ευελιξία δεν συμπεριλαμβανόταν στα ευρωπαϊκά σύμφωνα. Ο Γιούνκερ συνέδεσε το πρόγραμμά του με επενδύσεις ευελιξίας, τήρησε τον λόγο του, και εμείς την χρησιμοποιήσαμε. Εμείς σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά αυτοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες μας λένε ότι, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με εξαιρετικά γεγονότα και καταστροφές, τα περιθώρια μπορούν να αλλάξουν. Αν επιθυμούν να με επιπλήξουν διότι θέλω να θωρακίσω αντισεισμικά τα σχολεία, θα το αντιμετωπίσω, αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί», τόνισε ο Ρέντσι, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La7.
Συνεργασία με την Αφρική και εφαρμογή των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση των προσφύγων τα κύρια σημεία της στρατηγικής Ρέντσι για το προσφυγικό
Ο Ματέο Ρέντσι αναχωρεί για την Βιέννη με ξεκάθαρες ιδέες σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και την όλη του ατζέντα: σχετικά με την εσωτερική κατάσταση της Ιταλίας, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπόσχεται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μόνον στις μεγάλες πόλεις. Κάτι που αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στον δήμαρχο του Μιλάνου, τον Μπέπε Σάλα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το υπερβολικό βάρος που σηκώνει η ιταλική συμπρωτεύουσα, ζητώντας μεγαλύτερη συμπαράσταση.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο ευρωπαϊκό πεδίο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θέλει να υπογραφούν από όλη την Ένωση συμφωνίες οικονομικής στήριξης και συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής από τις οποίες ξεκινούν τα ταξίδια τους ή διέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ρεύματα προς την Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και του Μαγκρέμπ. «Τις συμφωνίες αυτές είμαστε σε θέση να τις υπογράψουμε και μόνοι μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν σωστό να το πράξουν όλες μαζί, οι χώρες της Ευρώπης», λέει ο Ρέντσι.
Η έλλειψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών, στο θέμα αυτό ήταν και η κύρια αιτία (μαζί με την βαλτωμένη κατάσταση σε ότι αφορά την οικονομία), η οποία ώθησε τον επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς να μην πάρει μέρος στην συνέντευξη τύπου των Φρανσουά Ολαντ και Άγγελα Μέρκελ, στο τέλος των εργασιών της συνόδου της Μπρατισλάβα. Μέλη της κυβέρνησης Ρέντσι έχουν καταστήσει άλλωστε σαφές από καιρό, ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία για το προσφυγικό θα πρέπει να μπορέσει να «εξαχθεί» και στην Λιβύη, μόλις επιτευχθεί η σταθεροποίηση της χώρας.
Παράλληλα το κύριο σημείο, στο οποίο αναμένεται να επιμείνει και αύριο ο Ιταλός πρωθυπουργός, είναι η ανάγκη συμβολής από μέρους όλων των χωρών μελών της Ένωσης στην επανεγκατάσταση των προσφύγων. Ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά υπάρχει μια σειρά χωρών που προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Μετά τις δηλώσεις και τις φραστικές δεσμεύσεις δεν υπήρξαν ουσιαστικές κινήσεις, διότι πολλοί, στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να γίνει επανεγκατάσταση. Η στάση αυτή οδηγεί σε σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας», τόνισε ο Ματτέο Ρέντσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ