M. Schulz: Να δοθεί στην Ελλάδα κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια για το προσφυγικό

M. Schulz: Να δοθεί στην Ελλάδα κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια για το προσφυγικό

Τον κώδωνα του κινδύνου έναντι των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών που θα έχει για το μέλλον της ΕΕ ενδεχόμενη μη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκρουσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz. Κατέκρινε την τάση κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν την κρίση με αποκλειστική βάση τις δικές τους οπτικές γωνίες και κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ΕΕ για να εξέλθει από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο πρόεδρος της ευρωβουλής τόνισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο αναχώρησης πολλών προσφύγων που αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Ο Martin Schulz επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης που συμφώνησε η ΕΕ με την κυβέρνηση της Άγκυρας και ανέφερε ότι η όποια μείωση των προσφυγικών ροών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω του χειμώνα. Ο πρόεδρος της ευρωβουλής ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας στα κουρδικά εδάφη. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος ο πρόεδρος της ευρωβουλής σημείωσε ότι έχουν άμεση ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανέφερε επίσης ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μία Ευρώπη πιο αδύνατη πολιτικά και οικονομικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της με την ΠΓΔΜ. Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία της ΕΕ με την κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να συντονίζεται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κάθε κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να λάβει τους ερχόμενους τρεις μήνες τα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή.

Ο Martin Schulz κατέκρινε επίσης ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που όπως είπε εξακολουθούν να επιτρέπουν σε πολίτες τρίτων κρατών να περνούν από το έδαφος τους με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση παροχής ασύλου.

Ο Schulz ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει επειγόντως να συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης των μεταναστών με το Μαρόκο και την Αλγερία και να εφαρμόσει διάφορες συμφωνίες που ήδη έχει με χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος της ευρωβουλής κάλεσε επίσης την Τουρκία να ευθυγράμμισει την πολιτική της στο θέμα της παροχής βίζας με την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ.

Τέλος ο Martin Schulz επισήμανε τις εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στην Ευρώπη ενδεχόμενη διάλυση της ζώνης του Σένγκεν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα υπάρξουν μεγάλα διοικητικά κόστη, προβλήματα στις μεταφορές προϊόντων και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

 

Γ. Γραμματικάκης: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν φιλική προς την Ελλάδα λύση στο προσφυγικό

"Φαίνεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης συνασπίζονται για μια λύση που είναι περίπου αυτό που ήθελε και η Ελλάδα" είπε ο ευρωβουλευτής με "Το Ποτάμι", Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Εξήγησε, ότι στη δημόσια συνάντηση που έγινε ενημέρωσε τον M. Schulz για την "τριπλή απειλή" (οικονομική κρίση, προσφυγικό, απαισιοδοξία) που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες και η απάντηση που έλαβε -όπως είπε- τον εξέπληξε. "Η απάντηση του M. Schulz ήταν τόσο ένθερμη για τα δίκαια της Ελλάδας, που εξέπληξε κι εμένα τον ίδιο" επισήμανε ο κ. Γραμματικάκης.

"Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθεί, ότι είναι πολύ σημαντική η προσφορά της, η αυτοθυσία της και η αλληλεγγύη της στο προσφυγικό θέμα και δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο από αυτά που ακούγονται για την άρση της Σένγκεν" πρόσθεσε ο κ. Γραμματικάκης, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή του M. Schulz αποτελεί και προειδοποίηση προς τα άλλα 4-5 κράτη, κυρίως του πρώην σοβιετικού μπλοκ, που αντιδρούν σε κάποια σοβαρή λύση του προσφυγικού.

"Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την απαιτούμενη βοήθεια ειδικά για την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι αισιόδοξο" τόνισε ο κ. Γραμματικάκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την καγκελάριο Merkel "μεγάλο σύμμαχο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή" και εκτίμησε ότι οι θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κ. Merkel στο προσφυγικό συμπλέουν.

Εξάλλου, εξέφρασε την άποψη ότι τελικά θα βρεθεί λύση και η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ένα πιθανό Brexit "θα ταράξει το οικοδόμημα της Ευρώπης".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ