Μαρουσάκης στο Liberal: Γιατί ο καύσωνας θα διαρκέσει... 10-12 ημέρες

Μαρουσάκης στο Liberal: Γιατί ο καύσωνας θα διαρκέσει... 10-12 ημέρες

Γράφει ο  Κλέαρχος Μαρουσάκης 

Το νέο στοιχείο στην εξίσωση είναι πως ο καύσωνας θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κρατήσει περισσότερο από μια εβδομάδα. Επειτα από ένα μικρό διάλειμμα γύρω στην επόμενη Πέμπτη - Παρασκευή, θα εμφανιστεί ένα νέο κύμα ζέστης από Β.Αφρική, εξηγεί στο Liberal ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σφοδρότητας αντίστοιχης του τωρινού. Στην ουσία θα πρέπει να προετοιμαστούμε για καύσωνα δύο εβδομάδων.

Η θερμοκρασία δεν θα πέφτει τα βράδια, τα σπίτια δεν προλαβαίνουν να «κρυώσουν», γεγονός που σημαίνει μεγάλο «στρεσάρισμα» στον οργανισμό, ειδικά σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Στο τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν κατά τόπους και τους 46 βαθμούς σε «κλειστές» περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Είναι κάτι που έχουμε να το δούμε από το 2007. Τότε, παρ’ ότι ο καύσωνας δεν είχε τόσο μεγάλη διάρκεια, εντούτοις «έσπασαν» πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ.

Πού θα δούμε μέχρι και 46 βαθμούς στο διάστημα Δευτέρας-Τρίτης; Σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αττικής, της Βοιωτίας, σε σημεία της Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Πύργου Ηλείας της Πελοποννήσου. 

Ένα χαρακτηριστικό αυτού του ακραίου καιρικού φαινομένου είναι πως στα αστικά κέντρα θα παρατηρηθούν αυξημένες θερμοκρασίες εντός των σπιτιών, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα βράδια στους εξωτερικούς χώρους, δύσκολα ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από τους 32 -35 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα στα σπίτια, οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμη υψηλότερες, έως και 38 βαθμούς όπου δεν υπάρχει κλιματισμός, όπου το οίκημα δεν έχει τη σωστή μόνωση, όπως τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, και είναι εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς. 

Κάτι αντίστοιχο είχαμε ζήσει έντονα και το 1987 και αυτό ακριβώς είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καύσωνα. Αφενός θα έχει μεγάλη διάρκεια, αφετέρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα συντηρεί το «στρες» στον ανθρώπινο οργανισμό. Κι αυτό επειδή έχουμε μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος, δηλαδή η θερμοκρασία του μεσημεριού, με εκείνη αργά το βράδυ έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό του καύσωνα, είναι πως αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη υγρασία, επειδή δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία το βράδυ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν θα έχουμε βοριάδες. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω αυξάνει και την υγρασία. Αυτός ο συνδυασμός αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας συνεπάγεται περαιτέρω δυσφορία, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπνέει με ταχύτερους ρυθμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει το παραπάνω μείγμα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε οφείλονται στο γεγονός ότι η φύση προσπαθεί να εξισορροπήσει τις διαταραχές που εμφανίζονται στο θερμοκρασιακό της προφίλ, όπως εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης, είτε αυτές οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλιακή δραστηριότητα.

Εν ολίγοις, ο πλανήτης με αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη, δηλαδή να φέρει τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει. Και σίγουρα στο μέλλον θα ζούμε όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά είναι καύσωνες, είτε χιονοπτώσεις όπως αυτές στην Αττική τον Φεβρουάριο, είτε πλημμύρες σαν εκείνες στην Κεντρική Ευρώπη ή ακόμη και ξηρασία.

Μετά το πέρας του καύσωνα μπορεί να δούμε ακραίες βροχοπτώσεις, επειδή αυτές οι θερμοκρασίες αποθηκεύονται στη θάλασσα, δηλαδή αυτή λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος θερμότητας. Είτε επειδή πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο, είτε επειδή θα κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες από την Ευρώπη για να μας δροσίσουν, αυτό αμέσως θα σχηματίσει ακραία καιρικά φαινόμενα.

*Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είναι φυσικός μετεωρολόγος στο Open