Η διδασκαλία του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία της χώρας, μετά την πιλοτική του εφαρμογή σε 218 σχολεία που ξεκίνησε κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο.
Μάλιστα, την επέκταση του προγράμματος σε όλα τα σχολεία την ανακοίνωσε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, πέρα από τις αλλαγές που προανήγγειλε στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».
Σημειώνεται πως το υπουργείο Παιδείας, με νόμο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, ενέταξε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, πιλοτικά για την τρέχουσα χρονιά σε 218 σχολεία, και από του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο αυτών και ειδικότερα στο θεματικό κύκλο «Ευ ζην», διδάσκεται η θεματική της σεξουαλικής αγωγής, ενώ στο θεματικό κύκλο «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκε ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής. Πρόκειται για εκπαιδευτικό που αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του/της συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων και τάξεων μαθητών, προκειμένου να παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε για την εκπαιδευτική κοινότητα 2.800 θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ήδη υλοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τουςνεοπροσληφθέντες, σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους.
Ενδεικτικά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, φέτος είναι ήδη ενεργοί 2.395 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ αντίστοιχα το 2018-2019 ήταν 1.658. Ομοίως, οι μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ΚΕΣΥ αυξήθηκαν από 391 το 2019 σε 639 το 2021.