Μόνο με αρνητικό τεστ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους ανεμβολίαστους με πλοία, ΚΤΕΛ, αεροπλάνα και τρένα, όπως εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις με ΙΧ, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή εισηγείται οι μετακινήσεις να επιτρέπονται με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδεικνύει ότι είτε ο πολίτης είναι εμβολιασμένος είτε έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε διαθέτει αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ, καθώς ο έλεγχος για τη γνησιότητα του εγγράφου θα γίνει με το QR code.
Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διενέργειας self test, τουλάχιστον για τους ενήλικες, που ίσχυε μέχρι τώρα για τα πλοία.
Κατά με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει νέα διασπορά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Σκέρτσος: Δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία - Περιορισμοί μόνο για ανεμβολίαστους
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είχε ξεκαθαρίσει ότι «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια».
Όπως υπογραμμίζει, έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο:
«4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι», επισημαίνει.
«Τρεις στους τέσσερις πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δλδ οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφορμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα», σημειώνει ο Α. Σκέρτσος.
Ενώ επισημαίνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό», σχολιάζει.
«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολιαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος», προσθέτει..
«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
«Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Α. Σκέρτσος.