Το διήμερο Συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας 2022 με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια – Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια» έλαβε χώρα υβριδικά την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ως χρυσό χορηγό. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την AMBIO A.E., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σημαντικούς εκπροσώπους από την Πολιτεία, τη Διοίκηση, τους Επιστημονικούς Φορείς, τον Κλάδο και επενδυτικά σχήματα, με παγκόσμια εμβέλεια, τα οποία έχουν ήδη επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιχθυοκαλλιέργεια. Τιμώμενη Χώρα για φέτος ήταν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Στο Συνέδριο, που αποτελεί πλέον θεσμό για τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Δρ. Κώστας Καδής.
Την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησαν σε δυο panels ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ, και ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΠΥ, τονίζοντας την ανάγκη εμπρόθεσμης ίδρυσης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και αναζητώντας απαντήσεις για την εξασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας βραχυπρόθεσμα και της αναπτυξιακής προοπτικής μακροπρόθεσμα. Ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου υπογράμμισε ότι «σε εθνικό επίπεδο χρειάζεται συντονισμός και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό και το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου, καθώς και για την εξειδίκευση του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-1027 και του Ταμείου Ανάκαμψης». Επιπλέον, η κα Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), αναδεικνύοντας τον έντονο διεθνή χαρακτήρα του Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, κ. Απόστολος Τουραλιάς, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του επισήμανε τις επιτυχίες του κλάδου από το 2018 μέχρι σήμερα: «Πλέον έχει επιτευχθεί η πλήρης αναδιάρθρωση του κλάδου, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά - και μάλιστα χωρίς οποιοδήποτε κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Έχουμε εξελίξει ακόμα περισσότερο τις υποδομές, την τεχνογνωσία και τις διαδικασίες μας και ως ΕΛΟΠΥ έχουμε επενδύσει ένα σημαντικό κονδύλι, της τάξης των 3 εκατ. €, για την καταξίωση και προβολή της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και του brand Fish from Greece. Και το σημαντικότερο, καταφέραμε να διατηρήσουμε την παραγωγή μας εν μέσω πανδημίας και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία και το κύρος του κλάδου στην ελληνική και διεθνή αγορά, αφού καμία αγορά δεν έμεινε ούτε μία μέρα χωρίς τα προϊόντα μας!». «Όμως, η μεγάλη εκκρεμότητα της τετραετίας εξακολουθεί να είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός – παρόλο που θεσμοθετήθηκε και δρομολογήθηκε, δεν ολοκληρώθηκε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν θεσμοθετηθεί μόνο 5 από τις 23 ΠΟΑΥ. Η ανάπτυξη του κλάδου οφείλει να γίνει εθνική προτεραιότητα με ωριμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με ισχυρή πολιτική βούληση, στενή παρακολούθηση των στόχων του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και εξαντλητική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Για ένα πραγματικά λαμπρό ορίζοντα ανάπτυξης!».