Με τροπολογία επιτρέπονται απευθείας αναθέσεις από το ΥΠΕΘΑ

Με τροπολογία επιτρέπονται απευθείας αναθέσεις από το ΥΠΕΘΑ

Ο κακός χαμός έγινε στη Βουλή με την τροπολογία που αποκάλυψε το liberal.gr σχετικά με τις απ' ευθείας αναθέσεις του ΥΠΕΘΑ, με την αντιπολίτευση να ζητά την απόσυρσή της! «Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας τροπολογίας που εξουσιοδοτεί τον ΥΠΕΘΑ να υπογράφει απευθείας αναθέσεις. Δεν λύνει απρόβλεπτο πρόβλημα.

Ηταν γνωστή η υποχρέωσή μας να φτιάξουμε τα hot spots. Πείτε μας το κόστος! Είπαμε ότι θα σταθούμε με εθνική στάση στο προσφυγικό. Άλλο αυτό άλλο. Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος! «Είναι απρόβλεπτη δαπάνη όταν για τα hot spots μιλάμε από τα τέλη Οκτωβρίου; Είμαστε με τα καλά μας;» είπε και συμπλήρωσε «η δαπάνη είναι προβλεπτή! Είναι δυνατόν σε τροπολογία τελευταίας στιγμής να λεει ότι τα έργα θα δίνονται χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ούτε καν πρόχειρης μορφής; Ρωτήστε να πάρετε καμία συμβουλή. Δεν λέω ότι έχετε κακή πρόθεση αλλά όταν θα εκτεθείτε δεν σας υπερασπιστεί κανείς. Το πολιτικό έρχεται δεύτερο εδώ το νομικό είναι πρώτο. Αν είστε βέβαιος ότι πράξατε το νομικώς αρτιότερο τότε ο Θεός μαζί σας».

Από την πλευρά του αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού «αναλάβαμε ευθύνες επιτάχυνσης των έργων ώστε είμαστε έτοιμοι για την φιλοξενία των προσφύγων». Σημείωσε ότι η τροπολογία αφορά το ρόλο που θα παίξει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πως αντιμετωπίζει άμεσες και επείγουσες ανάγκες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με πρόχειρους διαγωνισμούς. «Κάποια ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε με πρόχειρους διαγωνισμούς που θέλουν 3 μέρες. Ομώς για την σίτιση τι θα πουμε στους ανθρώπους; Περιμένετε 3 ημέρες για να φάτε;» είπε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το προϋπολογισθέν κόστος για όλα τα έργα (σίτιση, διαμονή, υγειονομική  κάλυψη, μεταφορά) είναι στα 8 εκατ. ευρώ!

Η τροπολογία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο αναμένεται ψηφιστεί αύριο στη Βουλή. Φυσικά, η αιτία είναι η ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των Μεταναστών, όπως και στις δομές φιλοξενίας. Οι συμβάσεις, μάλιστα, που δύναται να συνάψει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τρίτους αφορά τους τομείς της σίτισης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών των προσφύγων και των μεταναστών!

«Οι προαναφερόμενες ανάγκες μπορεί για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Πάντως, στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν παρατίθεται η επιβάρυνση επί του κρατικού Προϋπολογισμού, παρά μονάχα ότι το περαιτέρω κόστος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού, είτε του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.  

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τροπολογία εδώ.


Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε Περισσότερα