Mειώνεται η διαφορά H. Clinton - D. Trump

Mειώνεται η διαφορά H. Clinton - D. Trump

Η Hillary Clinton, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στα θρησκευτικά της πιστεύω, στην πρώτη από τις ομιλίες που έχει προγραμματίσει η προεκλογική της εκστρατεία, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις αξίες και το όραμά της, για να ενισχυθεί η ποιοτική διαφορά της υποψηφιότητάς της έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump.

Η στροφή αυτή στην εκστρατεία της Clinton πραγματοποιείται καθώς το ποσοστό της διαφοράς με τον Trump, που η ίδια είχε εδραιώσει στις δημοσκοπήσεις, μειώνεται, ενώ πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικεντρώνει την κριτική της στην προκλητική στάση που τηρεί ο Trump έναντι των μεταναστών και των μελών των μειονοτήτων που ζουν στις ΗΠΑ, αλλά και των γυναικών. Από την πλευρά του, ο Trump επικρίνει τις επιδόσεις της Clinton στις θέσεις ευθύνης στις οποίες υπηρέτησε και αμφισβητεί την τιμιότητά της και τα προσόντα της για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, το επιτελείο της Clinton γνωστοποίησε ότι από εδώ και στο εξής η Hillary θα επικεντρώσει τη στρατηγική της στην προβολή του προσωπικού της οράματος για τις ΗΠΑ ώστε οι ψηφοφόροι να γνωρίσουν αυτό και την προοπτική υλοποίησής του, εάν γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να διασφαλίσουμε ότι η θετική εντύπωση γι'' αυτό που θέλει να κάνει η Clinton θα κυριαρχήσει έναντι του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα όσα λέει ο Trump”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζένιφερ Παλμιέρι, διευθύντρια επικοινωνίας στην προεκλογική εκστρατεία της Clinton.

Προβληματισμός για το οικονομικό κόστος των προτάσεων του Trump

Ο Thomas Donnelly, ειδικός θέματα Άμυνας στο Ινστιτούτο (American Enterprise Institute) που είναι αντίθετο στην εκλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump στην προεδρία, σχολιάζει θετικά την πρόταση του Trump για την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, σε δημοσίευσή του στο συντηρητικό περιοδικό “The Weekly Standard” ο Donnelly υποστηρίζει ότι ο “Trump υποσκάπτει ο ίδιος την ισχύ των προτάσεών του με το να μειώνει το οικονομικό τους κόστος.

Οι εκτιμήσεις ανεξάρτητων ειδικών προσδιορίζουν το οικονομικό κόστος της υλοποίησης των προτάσεων του Trump για την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από 150 δισ. δολάρια έως 900 δισ. δολάρια.

Η κάλυψη των δαπανών αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αύξησης του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί είτε μέσω της αύξησης της φορολογίας, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών κοινωνικής πολιτικής των φτωχών ή των ηλικιωμένων, τονίζει ο Todd Harrison, αναλυτής αμυντικών δαπανών του “Center for Strategic Studies”. 

Επικρίσεις για την ασάφεια των προτάσεων Trump 

Το σχέδιο του Donald Trump, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, για την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα έχει οικονομικό κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ωστόσο, να έχει καταρτιστεί η κατάλληλη στρατηγική, εκτιμούν αμυντικοί αναλυτές που κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Ανυπαρξία στρατηγικής

“Δεν έχω δει κάποιο είδος στρατηγικής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κανένας δε θα μας προκαλέσει επειδή θα είμαστε τόσο δυνατοί (αμυντικά). Ωστόσο, αυτό δεν είναι στρατηγική. Πρόκειται για την εκπλήρωση μιας προσδοκίας,” δηλώνει ο William Hartung, διευθυντής του Προγράμματος Όπλων κι Ασφάλειας, στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Jeff Sessions, που ανήκει στους υψηλόβαθμους υποστηρικτές του Trump και είναι μέλος της Αμυντικής Επιτροπής της Γερουσίας, υποστηρίζει ότι η πρόταση του Trump στηρίζεται στις προτάσεις ειδικών, όπως η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας. “Πιστεύω ότι ο ίδιος παρουσιάζει ένα πλαίσιο αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων κι αυτό αποτελεί μία δέσμευση του Donald Trump για να γίνει προτεραιότητα. Εάν δε διαθέτεις μία προεδρική ηγεσία, που να υπερασπίζεται την ανάγκη για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, τότε, δεν πρόκειται να διατηρήσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα τον αμυντικό προϋπολογισμό σου,” τόνισε ο Sessions στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σκόπιμη ασάφεια;

Ο Trump γνωστοποίησε τις προτάσεις του για την αναδιοργάνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε ομιλία του την Τετάρτη, αφήνοντας ωστόσο αδιευκρίνιστα αρκετά θέματα. Έτσι, δε διευκρίνισε πως θα διαχειριστεί το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και τον εξοπλισμό των στρατιωτικών βάσεων που θα κλείσουν ή πως και για ποιους σκοπούς θ'' αξιοποιηθούν οι μεγαλύτεροι διοικητικοί σχηματισμοί των στρατιωτικών δυνάμεων που θα προκύψουν από την αναδιοργάνωση. Επίσης ο Trump δεν παρουσίασε εκτίμηση οικονομικού κόστους για την αμυντική αναδιοργάνωση, ενώ οι ειδικοί στα θέματα του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού εκτιμούν ότι οι προτεινόμενες πρακτικές αύξησης των εσόδων για τις αμυντικές δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος που θα προκύψει.

“Ανέφερε αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς να μας δώσει αριθμούς και χωρίς να εξηγήσει πως θα καλύψει το οικονομικό κόστος”, δηλώνει ο Lawrence Korb, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου στη διακυβέρνηση Reagan, αλλά και υψηλόβαθμο στέλεχος στο Κέντρου Αμερικανικής Προόδου, ένα "think tank" που σχετίζεται με τη διακυβέρνηση Obama.

Αριθμητική αύξηση

Ο Trump υποστηρίζει την αύξηση του ενεργού προσωπικού του στρατού από τις 480.000 που είναι σήμερα σε 540.000. Την αύξηση των μονάδων των πεζοναυτών από 23 που είναι σήμερα σε 36 τάγματα ή κατά 10.000 πεζοναύτες, την αύξηση των πλοίων και υποβρυχίων σε υπηρεσία με το αμερικανικό ναυτικό από 276 σε 350 πλοία και υποβρύχια. Ο Trump παράλληλα υποστηρίζει την αύξηση του αριθμού των τακτικών μαχητικών αεροσκαφών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας από 1.100 σε 1.200 αεροσκάφη.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει ότι οι αριθμοί αυτοί στηρίζονται στις εκτιμήσεις του συντηρητικού ιδρύματος (Heritage Foundation), αλλά κι άλλων “think tanks.” Η εκτίμηση του αναφερόμενου ιδρύματος στηρίζεται στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη διαχείριση δύο μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων.

Παράλληλα, ο Trump υποστηρίζει την ενίσχυση της ανάπτυξης των μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά και των δυνατοτήτων άσκησης κυβερνοπολέμου. Παράλληλα ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις πυρηνικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκσυγχρονισμού με κόστος ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για μια χρονική περίοδο τριάντα ετών.

“Κλειστά χαρτιά”

Από την άλλη μεριά, η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton υποστηρίζει την υιοθέτηση σκληρής στάσης από τις ΗΠΑ στα ζητήματα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για το μέγεθος του αμερικανικού Πενταγώνου. Έτσι κρατάει “κλειστά τα χαρτιά” της, δίνοντας την ευκαιρία στον Trump να παρουσιάσει πρώτος της προτάσεις του, για να ακολουθήσει η ίδια, έχοντας την παράλληλη δυνατότητα να σχολιάσει τις θέσεις του αντιπάλου της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ