Κατόπιν εορτής και αφού ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 21 νεκρούς από τη θεομηνία που έπληξε την Αττική την προηγούμενη εβδομάδα, η περιεφέρεια Αττικής ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων, που απαιτούν τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, με Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε.
Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη εργασίας, καταρτίστηκαν: α) κοινός πίνακας έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, αρμοδιότητας των δύο φορέων. Πρόκειται για ώριμα από μελετητική άποψη έργα που απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 520,7 εκατομμύρια ευρώ. β) Πίνακας επειγόντων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Αττική, που μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με την προϋπόθεση της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή επείγουσας διαδικασίας δημοπράτησης και της εφαρμογής του άρθρου 7α του ν. 2882/2001 για τις απαλλοτριώσεις όπου απαιτούνται. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 129,8 εκατομμύρια ευρώ.
«Έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα, οφείλουμε την ίδια στιγμή να ξαναφτιάξουμε το κράτος ολόκληρο» δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. «Σήμερα απαιτείται άμεσα η νομοθέτηση μιας fast track διαδικασίας προκειμένου να υπερβούμε όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση αντιπλημμυρικών μελετών», συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «εν δυνάμει πολλές 'Μάνδρες' στην Αττική». «Πρέπει να βάλουμε τέλος στη 'νομοτέλεια' αυτού του είδους των καταστροφών, που έχουν τις ρίζες τους σε δεκαετίες νόμιμων και παράνομων ενεργειών, είτε πρόκειται για την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μάνδρας πάνω στην κοίτη του ρέματος είτε για μπαζώματα ή νομιμοποίηση αυθαιρέτων».