Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετατρέψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στο κύμα των ανεμβολίαστων, αλλά ταυτόχρονα έχει αλλάξει τις παραμέτρους της εξίσωσης που θα μας οδηγούσαν - υπό κανονικές συνθήκες - στην ασφάλεια, μέσω της επίτευξης της περίφημης συλλογικής ανοσίας. Η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, του δίνει τη δυνατότητα να μεταδίδεται με εκρηκτικούς ρυθμούς στους πληθυσμούς των παιδιών και των νέων, των μεσήλικων και των ηλικιωμένων. Δηλαδή, όπου βρίσκει άτομα ανεμβολίαστα, κατά το ήμισυ εμβολιασμένα ή εμβολιασμένα μεν αλλά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην μπορεί ο οργανισμός τους να παράξει την απαιτούμενη ποσότητα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που θα περιμέναμε μετά τον πλήρη εμβολιασμό.
100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος Άλφα κορονοϊού
Η αυξημένη αυτή μεταδοτικότητα η οποία έχει ξεπεράσει κατά 100% την μεταδοτικότητα του στελέχους Άλφα, έχει από μόνη της διαταράξει την «εξίσωση» που θα μας οδηγούσε στην ασφάλεια. Δηλαδή στη θωράκιση της κοινωνίας με ένα τείχος ανοσίας ώστε να μην μπορεί πια ο ιός να διασπείρεται και κατ? αυτό τον τρόπο να προστατεύονται και οι εμβολιασμένοι αλλά και οι λίγοι μη εμβολιασμένοι που δεν θα μπορούσαν για λόγους υγείας ή για λόγους ηλικίας, όπως για παράδειγμα τα μικρά παιδιά, να κάνουν εμβόλιο.
Οι ρόλος των αντιεμβολιαστών
Ο δεύτερος παράγοντας που έρχεται να διαταράξει την «εξίσωση» είναι το κύμα αντιδράσεων από τους αντιεμβολιαστές το οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πλατείες, σε δρόμους, σε συγκεντρώσεις και τον τελευταίο καιρό ακόμα και μέσα σε εκκλησίες, όπου οι μεν ιερείς συστήνουν στον κόσμο τα οφέλη του εμβολιασμού, οι δε, πιστοί από κάτω τους γιουχάρουν. Το ιλαροτραγικό του θέματος είναι ότι όσοι υβρίζουν και αντιδρούν στους ιερείς είναι όλοι τους ηλικιωμένοι και από την ηλικία τους και μόνο ανήκουν σε πολύ ευπαθή ομάδα για σοβαρή νόσηση Covid 19. Επιπλέον από μία γρήγορη ματιά σε αυτά τα πλάνα ελάχιστοι φορούν μάσκα.
Η συζήτηση για την τρίτη δόση εμβολίου
Και ενώ η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει ανοίξει με το Ισραήλ να καταγράφει ακόμα μία πρωτιά στο ενεργητικό του και να γίνεται η πρώτη χώρα η οποία θα ξεκινήσει την χορήγηση της τρίτης δόσης από την 1η Αυγούστου στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, στα καθ΄ ημάς, εκείνο που προέχει είναι να δοθεί έμφαση στους ανεμβολιαστους. Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας Θοδωρή Βασιλακόπουλο «δεν είναι ώρα τώρα να συζητάμε για την τρίτη δόση- δηλαδή για το πως θα θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους που ήδη εμβολιάστηκαν -αλλά πώς θα εμβολιάσουμε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα».
Νέοι: Ούτε ο ένας στους δύο εμβολιασμένος
Σε ό,τι αφορά αυτή την παράμετρο της εξίσωσης, τα ευρήματα δεν είναι καλά, καθώς εκτός από το 29% του πληθυσμού άνω των 80 ετών που παραμένει πεισματικά μη εμβολιασμένο, στις νεότερες ηλικίες δεν είναι ούτε καν ο ένας στους δύο εμβολιασμένος, με συνέπεια εκεί να υπάρχει σημαντικό κενό. Είναι οι ηλικίες που κυκλοφορούν και περισσότερο και όπως έχουν πει όλοι οι επιστήμονες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων «οδηγούν» την πανδημία.
Τείχος ανοσίας και μετάλλαξη Δέλτα: Θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 93%
Η τρίτη παράμετρος αυτής της «εξίσωσης» είναι βέβαια το ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια και ασφάλεια. Δηλαδή το πόσο ψηλά πρέπει να σηκωθεί το τείχος της ανοσίας που κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας η εκτίμηση ήταν πως θα αρκούσε το 60% της εμβολιαστικής κάλυψης.
Δυστυχώς αυτή η πρόβλεψη αποδείχτηκε υπερβολικά αισιόδοξη όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα και σιγά-σιγά οι επιστήμονες άρχισαν να ανεβάζουν τον πήχη. Αρχικά έκαναν λόγο για 70%, κάποιοι κάνουν λόγο για 80%, ενώ αρκετές φωνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λένε πως μπορεί να χρειαστεί να πάμε και πάνω από το 85%.
Επ? αυτού του ζητήματος στο οποίο φυσικά συνυπολογίζεται και το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αποκτήσει ανοσία με φυσική νόσηση μία νέα έρευνα δημοσίευσε το πανεπιστήμιο university college London στην μεγάλη Βρετανία εκτιμώντας πως θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 93% για να θωρακίσουμε την κοινωνία ενάντια στην «τρελή» μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 87% των κατοίκων του, έχει αυτή τη στιγμή έναν βαθμό ανοσίας κατά του κορονοϊού, είτε λόγω λοίμωξης είτε λόγω εμβολίων, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς ερευνητών του πανεπιστημίου UCL. Οι ίδιοι επιστήμονες, ωστόσο, αναφέρουν πως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα, το όριο για επίτευξη ανοσίας της αγέλης στη χώρα έχει ανέβει στο 93%.
Ο αγώνας για το τείχος της ανοσίας μοιάζει με έναν αγώνα όπου κάποιος μετακινεί διαρκώς προς τα πίσω την γραμμή του τερματισμού και πρέπει να τρέξουμε ολοένα και πιο γρήγορα, πρέπει να είμαστε ολοένα και περισσότεροι ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε αυτή τη γραμμή του τερματισμού, καθώς το ίδιο το UCL έχει βάλει αστερίσκο πως όσα ανακοινώνει θα ισχύσουν μόνο εφόσον δεν εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη που θα αλλάξει ξανά προς το χειρότερο τα δεδομένα….