Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει προβάδισμα 18 εκατοστιαίων μονάδων ενόψει των εκλογών της 1ης Ιουλίου, κατέδειξε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα και καταγράφει περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας στην αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο Λόπες Ομπραδόρ, που άρχισε επισήμως την εκστρατεία του την Κυριακή στη Σιουδάδ Χουάρες, συγκεντρώνει το 38% της πρόθεσης ψήφου, υπέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Parametria την οποία μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερςπριν από την ευρύτερη διανομή της. Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της Παραμετρία, το ποσοστό του ανερχόταν στο 35%.
Η νίκη του Λόπες Ομπραδόρ πιθανότατα θα σημάνει ότι το Μεξικό θα αποκτήσει μια κυβέρνηση πολύ λιγότερο διατεθειμένη να δείξει διάθεση για παραχωρήσεις έναντι των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζει την ένταση στα θέματα που άπτονται των διμερών εμπορικών συναλλαγών και συνεχίζει την όλο και πιο επιθετική ρητορική του ως προς το μεταναστευτικό.
Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των χωρών της βόρειας Αμερικής για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, τη NAFTA, όμως το γεγονός ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αναθέσεις κρατικών συμβάσεων στον τομέα του πετρελαίου έχει εγείρει ανησυχίες σε επιχειρηματικούς κύκλους για τον τρόπο που σκοπεύει να χειριστεί τις ξένες επενδύσεις.
Ένα από τα στοιχεία που συνέβαλαν στην άνοδο του ποσοστού του Λόπες Ομπραδόρ ήταν το γεγονός πως δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές, αφού δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνταν. Δεν μπορούν κατά συνέπεια να γίνουν ακριβείς συγκρίσεις με την προηγούμενη έρευνα της Παραμετρία, αφού συμπεριλάμβανε τους δύο υποψήφιους που τέθηκαν εκτός μάχης.
Πάντως ούτε ο δεύτερος Ρικάρντο Ανάγια ούτε ο τρίτος σε ποσοστό, ο υποψήφιος της συμπολίτευσης Χοσέ Αντόνιο Μιντ, μοιάζουν να πλησιάζουν τον πρώην δήμαρχο της μεξικανικής πρωτεύουσας.
Ο Λόπες Ομπραδόρ «σπάει το ταβάνι του... αυξάνει το ποσοστό του με τρόπο που δεν είχε προβλεφθεί», σχολίασε ο ιδρυτής της Παραμετρία Φρανσίσκο Αμπούντις.
Ο 39χρονος Ανάγια, ο υποψήφιος της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς «Το Μεξικό Εμπρός», συγκεντρώνει το 20% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό μειωμένο κατά 1 μονάδα από την προηγούμενη έρευνα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιντ, υποψήφιος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), είδε το ποσοστό του να μένει αμετάβλητο στο 16%. Η ανεξάρτητη συντηρητική υποψήφια Μαργαρίτα Σαβάλα είδε το δικό της ποσοστό να ανεβαίνει στο 13% από το 10%.
Ο Μιντ κατά την έναρξη της δικής του εκστρατείας τόνισε την εκτενή κυβερνητική εμπειρία του και το γεγονός πως έχει αναδειχθεί σε κρατικά αξιώματα από δύο κόμματα, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στη μεξικανική πολιτική.
Ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη στον Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος την Κυριακή απαίτησε -ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Τραμπ- περισσότερο σεβασμό προς τους Μεξικανούς. Ακόμη, επανέλαβε την υπόσχεσή του να ακυρώσει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της πρωτεύουσας -έργο προϋπολογισμού 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων- της μεγαλύτερης κρατικής σύμβασης για τις υποδομές το τρέχον διάστημα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Λόπες Ομπραδόρ να προηγείται με μεγάλη διαφορά και οι περισσότερες καταγράφουν πως η διαφορά αυξάνεται, αλλά αυτή της Παραμετρία του δίνει το πιο ευρύ προβάδισμα.
Η προσοχή στρέφεται παράλληλα στο ποιο κόμμα θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή και τη Γερουσία. Ορισμένοι αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο το κόμμα του Ομπραδόρ, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (Movimiento Regeneracion Nacional, MORENA) να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες και στα δύο σώματα του μεξικανικού Κογκρέσου.
Το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων, την 22α Απριλίου, ενδέχεται να είναι κρίσιμο.
Το 13% του δείγματος απάντησε ότι είτε δεν γνωρίζει ή δεν απαντά ποιον θα ψηφίσει ή δεν επέλεξε κάποιον από τους νυν υποψήφιους.
Η δημοσκόπηση της Παραμετρία διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από την 23η ως την 28η Μαρτίου, πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, σε δείγμα 800 ψηφοφόρων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3,5%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ