Η τεράστια διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα σε συνδυασμό με την εκρηκτική πορεία της πανδημίας στη βόρειο Ελλάδα, εκεί όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, φέρνουν πιο κοντά την ημέρα που θα καταστεί πραγματικότητα η δυσοίωνη πρόβλεψη των καθηγητών Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαϊδη και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για ημερήσια καταγραφή 5.000 κρουσμάτων.
Στην ερώτηση «πόσο μακριά είμαστε από τα 5000 κρούσματα», η απάντηση είναι πλέον «μια ανάσα», με τον κορονοϊό να βράζει σε Βόλο, Λάρισα, Ήπειρο Αχαΐα και πρωτίστως στη Θεσσαλονίκη, με την τελευταία να έχει πλέον ξεπεράσει το όριο του κόκκινου συναγερμού, όπως εκτιμούν οι γιατροί από τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου που καταγράφουν νέα ρεκόρ εισαγωγών, με τις κλίνες ΜΕΘ να παρουσιάζουν πληρότητα πάνω από 96%.
Στο ίδιο άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα οδηγεί και η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της συμπρωτεύουσας, και το αρνητικό ρεκόρ των σχεδόν 4.700 κρουσμάτων χθες στην Επικράτεια, που δεν αφήνουν ελπίδες για ενδεχόμενη αναστροφή του κλίματος και της επιδημιολογικής πορείας.
Όπως αναφέρει στο Liberal.Gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, από εδώ κι εμπρός θα έχουμε σταδιακή επιδείνωση. Τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν αντιθέτως θα χειροτερεύουν και θα χειροτερεύουν περισσότερο στις περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.
Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στην Αττική, ένα μέρος της δείχνει να αντέχει ακόμα, βέβαια υπάρχουν και τομείς όπως ο δυτικός τομέας εκεί όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη και συνεπώς ο κίνδυνος για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεγαλύτερος.
Το τι μέλλει γενέσθαι εξαρτάται και από την έγκαιρη διενέργεια της τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους γιατί αν παρέλθει το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία, τότε είναι ανεπαρκώς προστατευμένοι. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τους πρώην εμβολιασμένους για τη γρίπη, θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως ένας εμβολιασμός δεν προστατεύει για πάντα.
Η 3η δόση έχει ήδη χορηγηθεί σε 339.888 συμπολίτες μας με 12.633 ενισχυτικούς εμβολιασμούς να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη. Η χορήγηση της είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή θωράκιση του οργανισμού και σταδιακά ο γενικός πληθυσμός θα κληθεί να κάνει την τρίτη (ενισχυτική) δόση.
Για το θέμα της υποχρεωτικότητας, για το οποίο η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει, με τους τόνους καθημερινά να ανεβαίνουν, η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκτιμά ότι πιθανώς θα χρειαστεί να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός για τους ηλικιωμένους ώστε να τους προστατέψουμε.
Μέχρι τώρα, ένα ποσοστό 25.5% των ατόμων άνω των 80 ετών παραμένουν μη εμβολιασμένοι, παρότι αντιμετωπίζουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό και έως 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.
Παράλληλα νέα έρευνα του CDC δείχνει ότι η ενισχυτική δόση είναι απαραίτητη μετά την πάροδο του 6μήνου και στους ανθρώπους που νόσησαν κι έκαναν μια δόση εμβολίου, προκειμένου να προστατευτούν από τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης.
Με την αποστολή των υπενθυμιστικών SMS, που θα προτρέπουν τους σχεδόν μισό εκατομμύριο ανεμβολίαστους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, η Πολιτεία προσδοκά να μεταστρέψει τους επιφυλακτικούς που ακόμα διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ νέα μέτρα όπως τα ακόμα περισσότερα τεστ-για την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών ατόμων- και περιορισμοί για τους μικτούς χώρους έρχονται στο τραπέζι ως αντίβαρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και θα συζητηθούν την Τετάρτη από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Μαζί με τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «φουντώνει» και η συζήτηση για το «πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας» με τους ειδικούς να μεταθέτουν διαρκώς πιο πίσω τη λήξη του συναγερμού. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ένας στους τέσσερεις 80άρηδες δεν έχουν εμβολιαστεί αρχίζουν να εκπνέουν οι ελπίδες πως η πανδημία covid θα μπορούσε να γίνει παρελθόν (ή ορθότερα ενδημική νόσος), μέχρι το τέλος του 2022.