Την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών πανευρωπαϊκά μέσω ενός μηχανισμού που θα αντλεί έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων, συνολικού ύψους 5-8 δισ. ευρώ, πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Λουμπλιάνα.
Η πρόταση προσομοιάζει με εκείνη που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, χρηματοδοτώντας την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τα έσοδα των δημοπρασιών CΟ2, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και η οποία προς ώρας ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, η πρόταση του Έλληνα υπουργού αφορά στη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) που θα λειτουργεί, αντλώντας έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων, είτε μέσω έκτακτων δημοπρασιών πρόσθετων ποσοτήτων δικαιωμάτων, είτε μέσω προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το σύστημα εμπορίας ρύπων.
Στη λογική αυτή, θα μπορούσαν να γίνουν πλειστηριασμοί πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα διατίθεντο τα επόμενα χρόνια. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες και ειδικά οι βιομηχανίες θα ήταν σε θέση να αγοράσουν αρκετά δικαιώματα για να αντισταθμίσουν πλήρως την έκθεσή τους στις τιμές. Η κατανομή των εσόδων στις 27 χώρες- μέλη, θα υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση ρεύματος και θέρμανσης αλλά και το ΑΕΠ κάθε κράτους.
Και επειδή πρόκειται για εργαλείο αντιστάθμισης, στο πλαίσιο του μηχανισμού υπάρχει πρόβλεψη να επιστραφούν τα κεφάλαια σε βάθος χρόνου και όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί οι τιμές.
Τρεις χώρες, οι Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, έχουν θέσει θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ενόψει και του χειμώνα.