Ο όρος Meta ή όπως θέλει να το γράψει ο Ζούκερμπεργκ ήρθε στη ζωή μας απρόσμενα, όπως μια μέρα του Μαΐου του 2019 ο ίδιος ο Μαρκ, είχε ανέβει στον Παρθενώνα και είχε βγάλει σέλφι με το έτερόν του ήμισυ. Ουδείς τον πήρε χαμπάρι και ουδείς έσπευσε να τον αναζητήσει μετά. Να του προσφέρει, βρε αδερφέ, μια πορτοκαλάδα από ελληνικά πορτοκάλια, ένα υποβρύχιο βανίλια, ένα γλυκό του κουταλιού. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να μάθει ο νέος ότι το μετά τονίζεται στη δεύτερη συλλαβή και δεν προφέρεται μέτα, σαν τον Ζούμπιν Μέτα, τον μαέστρο.
Πέρα από τα αστεία, βγαίνει ένας δισεκατομμυριούχος που έχει καθορίσει τη ζωή μας με το facebook και άλλες σημαντικές εφαρμογές, ένας κορυφαίος της πληροφορικής και λέει πως εμπνεύστηκε από τη χώρα μας. Συγκίνησις εν Ελλάδι, μικρή επίδραση στην υφήλιο. Ο Κινέζος, ο Βρετανός, ο Γάλλος και ο Αμερικανός δεν καταλαβαίνουν και τόσο τη ρομαντική αυτή κίνηση του Ζούκερμπεργκ. Κι όμως, το όνομα θα παραμείνει και θα αλλάξει τις ζωές μας αν το εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχημένο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αλλάξει όχι μονάχα το ίντερνετ, ίσως και ο τρόπος του επιχειρείν παγκοσμίως.
Αν δεν τα καταφέρει; Δύσκολα και πάλι, θα ξεχαστεί. Επομένως, η ρομαντική χροιά που έδωσε ο Μαρκ βαφτίζοντας με ελληνική λέξη αυτό που ελπίζει να αποτελέσει εκτόξευση για τον ίδιο και την τεχνολογία, θα έπρεπε να επισημανθεί.
Αν τον Μάιο του '19 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε για ψήφους και (για να το πούμε επιεικώς) δεν είχε το μυαλό της σε τίποτα άλλο, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ανάλογους περισπασμούς. Άρα, θα έπρεπε ήδη να έχει βρει τρόπους ώστε να προσεγγίσει αυτό το πραγματικά ισχυρό πρόσωπο, που ωστόσο αποδεικνύεται θερμός φιλέλληνας, και να βάλει την Ελλάδα στο κάδρο σε σχέση με το Meta.
Αδιανόητο θα είναι μια ελληνική λέξη να σηματοδοτεί καινούργια ώθηση, αρχή, καινούργιους δρόμους παγκοσμίως και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Και να μην έχουμε στείλει στον κύριο Μαρκ δεκάδες ανθοδέσμες, αντίγραφα μουσείων, ελληνικές νοστιμιές, πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας με άπιαστο πρόγραμμα ξεναγήσεων και μαζί προτάσεις για να συνδεθούμε και εμείς με το όραμα.
Ολόκληρη η Γη μιλά για αυτό. Η Ελλάδα, η μαθημένη να διεκδικεί αλλά και να κατακτά με την ομορφιά της θα μείνει στο περιθώριο;
Βεβαίως δεν είναι εύκολο πράγμα να συνδεθείς με ένα brand name. Αξίζει όμως να προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Όταν μάλιστα έχεις στο ενεργητικό σου μια εξαιρετική συμφωνία με τη Microsoft. Πάει να πει, ξέρουμε προς τα πού να κινηθούμε.
Επειδή όμως ο όρος brand name δεν είναι ελληνικός (mea culpa) θα παραθέσουμε, ως αντίβαρο, όσα έγραψε ο σεβαστός καθηγητής μας Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο Facebook για το Meta.
«Όλα ξεκίνησαν από την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι ‘πέρα από" την εμπειρική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο, την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο τής ‘πρώτης φιλοσοφίας’ που μελετά το ‘εἶναι’, την ουσία των όντων. Ο όρος μεταφυσική προέκυψε τυχαία από τον Ανδρόνικο τον Ρόδιο, σχολάρχη τού Περιπάτου, τής Αριστοτελικής Σχολής που το 70 π.Χ. κατέταξε ‘την πρώτη φιλοσοφία’ μετά το έργο που έφερε τον τίτλο ‘Φυσικά’. Πρώτοι οι Νεοπλατωνικοί χρησιμοποίησαν τον όρο ‘τὰ μετὰ τὰ Φυσικὰ’, απ’ όπου η μεταφυσική.
Από την φιλοσοφική έννοια τής μετα-φυσικής αποσπάστηκε το μετά να δηλώνει ως α΄ συνθετικό ό,τι είναι ‘πέρα από’, ό,τι ‘υπερβαίνει’ κάτι ή και ό,τι ‘εστιάζει’ το ενδιαφέρον σε κάτι (μετα-μοντέρνος, μετα-δομισμός, μετα-λογική, μετα-γλώσσα, μετα-μαθηματικά, μετα-νεοτερικότητα κ.ά.)
Από το Λεξικό μου: μετα- [...] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία»
Από Διός άρξασθαι. Ισχύει και για την κυβέρνηση αυτό. Ας ξεκινήσει από τον κύριο Μπαμπινιώτη. Όσο για τον κύριο Βαρουφάκη, χορτάσαμε από φαιδρότητες σε αυτό τον τόπο. Ας προχωρήσουμε στο meta.