Στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής και στην ανάγκη κομβικών αλλαγών που θα απαντούν στις ανάγκες και απαιτήσεις των ασθενών, αναφέρεται στη συνέντευξή της στο Liberal, η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τη μείζονα προτεραιότητα της μετα-πανδημίας εποχής.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η Όμικρον θα είναι η τελευταία μετάλλαξη μεγάλης κλίμακας, όπως τονίζει για την πανδημία, μιλά ωστόσο για ενδείξεις που επιτρέπουν την αισιοδοξία. Απαντά στην κριτική ότι η Ελλάδα έχει περισσότερους θανάτους από ό,τι σε άλλες χώρες, μιλά για τις ελλείψεις σε τομείς, όπως οι αναισθησιολόγοι και τις νέες θέσεις ειδικότητας που θα αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, ενώ τονίζει την ανάγκη να οργανωθούν οι υπηρεσίες του ΕΣΥ και να προτυποποιηθεί η πρόσβαση του ασθενούς στις υπηρεσίες που χρειάζεται.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Τα μηνύματα για την πορεία της πανδημίας είναι αντικρουόμενα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Όμικρον είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, άλλοι ωστόσο, όπως ο Άντονι Φάουτσι, εκφράζουν επιφυλάξεις και μας συνιστούν να μη βιαζόμαστε. Ποια η γνώμη σας;
Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ακούμε τους επιδημιολόγους αλλά και τις ομάδες των επιστημόνων οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της νόσου από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσει ότι η Όμικρον θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που θα μας απασχολήσει σε μεγάλη κλίμακα. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για αποκλιμάκωση της πανδημίας στο κοντινό μέλλον. Πάντως, μέχρι να έρθει η αποκλιμάκωση είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων από όλους και ακόμη πιο σημαντικός ο εμβολιασμός. Ας προσέξουμε όλοι για να διανύσουμε με ασφάλεια την τελική ευθεία.
Ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι οι θάνατοι από την πανδημία στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι σε άλλες χώρες. Τι συμβαίνει;
Η υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19 μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων:
Στην Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανέβηκαν, αλλά υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι πολίτες που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν. Επίσης, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένου πληθυσμού που είναι άνθρωποι ευάλωτοι, συχνά με πολλαπλά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο θανάτου, εάν προσβληθούν από αναπνευστικές ή άλλες λοιμώξεις.
Την ίδια ώρα, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν ακόμη και σήμερα - παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών – να φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο, όταν πια η κατάστασή τους είναι δύσκολα αναστρέψιμη.
Η μακρά παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τέλος, συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων από άλλα μικρόβια, τα οποία, συχνά είναι ανθεκτικά στις διαθέσιμες θεραπείες. Αν και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται διεθνώς, στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εμφανές, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών, που έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν, και γίνεται έντονη προσπάθεια να μειωθεί τώρα. Ήδη η υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών είναι ένα σωστό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο δρ. Μάρει, επικεφαλής του ινστιτούτου μετρήσεων για θέματα υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τη θέση ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα κρούσματα, αλλά μόνο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ. Ποια η γνώμη σας;
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μας δίνει μια καλή ένδειξη για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Επίσης, όταν τα κρούσματα είναι αυξημένα, περιμένουμε αναλογικά και περισσότερα σοβαρά περιστατικά και άρα εισαγωγές σε απλές κλίνες και ΜΕΘ, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και ανεμβολίαστοι.
Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των κλινών και η αντίστοιχη ζήτηση, μας δείχνει το πόσο πιέζεται το σύστημα Υγείας. Όλοι οι δείκτες και ο συνδυασμός τους είναι σημαντικοί για την ενδελεχή παρακολούθηση της πανδημίας.
Είστε άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την Υγεία. Πιστεύετε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται αναμόρφωση και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;
Το ΕΣΥ μετρά ήδη αρκετές δεκαετίες λειτουργίας κατά τις οποίες τόσο η ιατρική όσο και ο κόσμος άλλαξαν. Άλλαξαν επίσης οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των ασθενών. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος είναι απαραίτητος, ώστε να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους ασθενείς και να απαντά στις ανάγκες τους.
Αυτό που επιχειρούμε, είναι να δώσουμε στο ΕΣΥ ένα πρόσωπο ανθρώπινο, με εύκολα προσβάσιμες όλες τις βασικές υπηρεσίες και με καλή διασύνδεση με τις πιο εξειδικευμένες δομές. Ταυτόχρονα θέλουμε οι άνθρωποι που στελεχώνουν το ΕΣΥ να αισθάνονται ότι αναγνωρίζεται η δουλειά τους, να δουλεύουν σε καλές συνθήκες, με αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης.
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά μικρά νοσοκομεία. Μήπως θα ήταν πιο παραγωγικό να δημιουργηθεί ένα πιο μεγάλο στην Αττική, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα;
Το σύστημα Υγείας είναι σαν μια αλυσίδα και κάθε κρίκος - μικρός και μεγαλύτερος - έχει τη σημασία του στην εύρυθμη λειτουργία. Κάθε μέρος του συστήματος πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με όλα τα άλλα, με κύριο γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασθενών, τόσο στη βασική όσο και στην εξειδικευμένη φροντίδα. Σημαντικό λοιπόν είναι να οργανωθούν οι υπηρεσίες και να προτυποποιηθεί η πρόσβαση του ασθενούς στις υπηρεσίες που χρειάζεται.
Μια ειδικότητα όπου υπάρχουν ελλείψεις και οι ανάγκες είναι αυξημένες, αφορά τους αναισθησιολόγους. Τι πρόκειται να κάνετε για αυτό;
Αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα συνολικά. Για την αναισθησιολογία, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δεύτερης ειδικότητας έμμισθης. Παράλληλα αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο εκπαίδευσης και εισόδου σε ιατρικές ειδικότητες, με ψηφιοποίηση των διαδικασιών και σε ευθεία σύνδεση με τις ανάγκες του συστήματος.
Έτσι, οι θέσεις ειδικότητας θα αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, θα εξειδικεύουμε όσους γιατρούς χρειαζόμαστε ανά ειδικότητα. Έτσι εξαλείφεται η αναμονή και καλύπτονται όλες οι ανάγκες, με επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ειδικών και εξειδικευμένων γιατρών.
Την τελευταία δεκαετία, λόγω και των χαμηλών αμοιβών, έχουν φύγει πολλές χιλιάδες γιατροί στο εξωτερικό. Τι σκοπεύετε να κάνετε σε αυτό το μέτωπο;
Οι άνθρωποι του ΕΣΥ πρέπει να έχουν καλές απολαβές, καλές συνθήκες δουλειάς και ασφάλεια εργασίας όπως και επιστημονική εξέλιξη. Είμαστε σε συζητήσεις σχετικά με τις αποδοχές των γιατρών, ώστε να αναζητηθούν όλες οι δυνατότητες εντός του παρόντος δημοσιονομικού πλαισίου.
Παράλληλα με τα οικονομικά κίνητρα, ενισχύουμε τα άυλα κίνητρα που σχετίζονται με την επιστημονική εξέλιξη, διασύνδεση και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών, ιδίως στην περιφέρεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε, βέβαια, και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.