Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση που προσπαθεί να ισορροπήσει έχοντας από την μία την έκρηξη κρουσμάτων και από την άλλη την μεγάλη κόπωση της κοινωνίας. Ο Απρίλιος που έρχεται μοιάζει να είναι ο μήνας βαρόμετρο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ένας μήνας που θα κρίνει πολλά και ως προς την ασφαλή επανεκκίνηση της χώρας αλλά και ως προς την επόμενη μέρας της πανδημίας. Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο παραπάνω κατευθύνσεις που ουσιαστικά ισοδυναμούν με κυβερνητικές προτεραιότητες θα «τρέξουν» σχεδόν παράλληλα.
Η αρχή θα γίνει από το ελληνικό σχέδιο για το ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η χώρα μας προσδοκά χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου προγραμματίζεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση του ταμείου Ανάκαμψης.
Η διαδικασία κοστολόγησης των προτεινόμενων δράσεων που θα περιληφθούν στην ελληνική πρόταση βρίσκεται στο τέλος της. Έχουν προκριθεί οι πρώτες 300 δράσεις προς αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα από το ταμείο. Ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων αυτών αφορά σε μεταρρυθμίσεις, πάνω στις οποίες στηρίζει πολλά η κυβέρνηση.
Βάση του χρονοδιαγράμματος, ήδη στο Μαξίμου έχουν φτάσει και αξιολογηθεί οι προτάσεις των υπουργείων και πλέον η αγωνία των αρμόδιων στελεχών είναι να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών που θα εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για τη λήψη της προκαταβολής των 5,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης μετά την σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο προτίθεται να πάει το θέμα στη Βουλή, στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.
Μετά όμως την συνεδρίαση του υπουργικού αναμένεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης και αυτή με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Πρόκειται για το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού με συγκεκριμένες χώρες όπου οι εμβολιασμοί στους πληθυσμούς τους προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. ΗΠΑ, Ισραήλ, Σερβία, ΗΑΕ βρίσκονται ανάμεσα τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται διάφορα σενάριο για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η επιλογή να γίνει πράξη υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Όπως μαθαίνει το Liberal.gr ανάμεσα στα σενάρια που ακούγονται έντονα είναι η κατάργηση της καραντίνας για τουρίστες από τις συγκεκριμένες χώρες αλλά και ο εμβολιασμός των περίπου 250.000 ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο του τουρισμού, χωρίς να περιλαμβάνεται ο τομέας της εστίασης. Το τελευταίο στην κυβέρνηση το θεωρούν απολύτως ρεαλιστικό στόχο, καθώς εκτιμούν ότι μόνο τον Απρίλιο μπορούν να γίνουν περίπου 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.