Να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με θετικό μοριακό τεστ (PCR) και όχι με rapid Test που ισχύει μέχρι σήμερα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αποτραπούν νέα φαινόμενα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών. Επίσης εισηγήθηκε, ενόψει εορτών, μόνο εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και επισκέπτες να εισέρχονται στα θεματικά πάρκα, ενώ εξέτασε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για χορήγηση νωρίτερα της 3ης δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τη νέα διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης αναμένεται να κλείσει το «παραθυράκι» που εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι και εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά, όπως στον Έβρο με τις ψευδείς δηλώσεις «νοσούντων» στο σύστημα του ΕΟΔΥ. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα εξεταστεί στο εγγύς μέλλον η αλλαγή της χρονικής διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης.
Ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, μιλώντας στο MEGA για την εξέλιξη της πανδημίας, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε νέο πλαίσιο λειτουργίας των θεματικών πάρκων που θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, προτείνει να λειτουργούν απασχολώντας μόνο εμβολιασμένους εργαζόμενους και υποδεχόμενα μόνο εμβολιασμένους ενήλικες επισκέπτες. Για τα παιδιά έως 16 ετών ισχύει το self test.
Είναι ανάγκη να ασφαλιστούν τα θεματικά πάρκα για να μην τραπούν από «χώρους διασκέδασης σε εστίες αναζωπύρωσης» τόνισε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου λέγοντας ότι «τα παιδιά θα είναι ανεμβολίαστοι και εφόσον οι ενήλικες που τα συνοδεύουν είναι εμβολιασμένοι, να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», υπογράμμισε.
«Δεν αρκεί το rapid test για να μας δώσει πιστοποιητικό νόσου, θα χρειάζεται PCR εφεξής», ανέφερε σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής.
Αναφερθείς στη μετάλλαξη Όμικρον, είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει γίνει μια αρχική συζήτηση χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου. Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ό,τι ισχύει τώρα στο μέλλον».
«Περιμένουμε τα δεδομένα για την Όμικρον. Μέχρι στιγμής οι ερωτήσεις είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις», σημείωσε. «Σε ό,τι αφορά τη διασπορά είμαστε σε κατάσταση σταθερότητας με προοπτική ύφεσης», σημείωσε για την πανδημία.
«Θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη διασπορά με τα δύο self- tests που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι τις γιορτές», κατέληξε ο κ. Εξαδάχτυλος.
Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμών η πρόταση Μητσοτάκη
Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση εμβολίου νωρίτερα από το εξάμηνο για τις ηλικίες από 30 ετών και άνω εξέτασε νωρίτερα η Επιτροπή Εμβολιασμών, βάσει της δημόσιας πρότασης που κατέθεσε ο πρωθυπουργός να συντομεύσει η τρίτη τρίτη δόση στο τετράμηνο. Στη συνεδρίασή της η Επιτροπή μελέτησε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις επιστημονικές μελέτες για τους εμβολιασμούς στις νεότερες ηλικίες.
Όπως ανέφεραν πηγές από τη Επιτροπή, συζητιούνται τα δεδομένα αναγκαιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και ανάλογα με την ηλικία, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλές συμπεράσματα για την υλοποίηση της πρωθυπουργικής πρότασης.
Όσον αφορά την χρονική επίσπευση της αναμνηστικής δόσης, η Επιτροπή δεν εξέτασε την πιθανότητα αυτή για τις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 30 ετών καθώς, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα, ενώ, για τους κάτω των 18 ετών, δεν έχει τεθεί θέμα να γίνεται νωρίτερα η χορήγησής της.
Όπως ανέφερε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, «έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν».
«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».
«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.