Ούτε μοναστήρι να ήταν! Το περίφημο Μουσείο Ορσέ (Musée d'Orsay) στο Παρίσι δέχτηκε έντονη κριτική από νεαρή γυναίκα που δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή περιγράφοντας την εμπειρία της επίσκεψής της στο ίδρυμα. Το σημείωμα περιγράφει πώς τέσσερις υπάλληλοι της απαγόρευσαν την είσοδο στο μουσείο την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, έως ότου συμφώνησε να «καλύψει» το σώμα της.
Αφού κοινοποιήθηκε ευρέως στο Twitter η επιστολή από τον χρήστη με το όνομα Jeanne, το μουσείο αναγνώρισε το περιστατικό με δικό του tweet. «Έχουμε συνειδητοποιήσει το περιστατικό που συνέβη σε γυναίκα επισκέπτη κατά την είσοδό της στο Musée d'Orsay», αναφέρει. «Λυπούμαστε βαθιά και ζητάμε συγγνώμη από την επισκέπτρια».
Στην ανοιχτή επιστολή της η νεαρή γυναίκα περιγράφει ότι επισκέφτηκε το μουσείο μια ζεστή ημέρα και στην είσοδο χαρακτήρισαν το ντύσιμό της «απαράδεκτο»! Το ζήτημα κλιμακώθηκε καθώς άλλα τρία μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός φύλακα, εξήγησαν ότι αυτό που φοράει - ένα φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ - ήταν αντίθετο προς τον κανονισμό του μουσείου.
Με έκπληξη, η Jeanne γράφει, πως όταν ρώτησε για τον συγκεκριμένο κανονισμό του μουσείου, επισημαίνοντας ότι δεν παραβίαζε τους κανόνες υγιεινής ή τους κανονισμούς ασφαλείας, της ζήτησαν να «ηρεμήσει». Οι υπάλληλοι συνέχισαν να επιμένουν ότι «οι κανόνες είναι κανόνες» και ζήτησαν να φορέσει το σακάκι της προτού μπει στο μουσείο.
Παρόλο που αισθάνθηκε «ταπεινωμένη» και «νικημένη» από την υπόδειξη – και τον χαρακτηρισμό περί απρεπούς εμφάνισης -, η Jeanne αποφάσισε να συμμορφωθεί επειδή ήθελε να επισκεφθεί το μουσείο.
«Αναρωτιέμαι αν οι υπάλληλοι που ήθελαν να μου μπλοκάρουν την είσοδο κατανόησαν σε ποιο βαθμό με είχαν προσβάλλει, ακόμη κι αν ακολούθησαν μια εντολή. Αμφισβητώ τη λογική με την οποία οι εκπρόσωποι ενός εθνικού μουσείου μπορούν να απαγορεύουν την πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό, βάσει αυθαίρετης απόφασης σχετικά με το αν η εμφάνιση ενός ατόμου είναι αξιοπρεπής».
Η διαδικτυακή συνέχεια τόσο στο περιστατικό όσο και στη συγγνώμη που ακολούθησε το μουσείο, ήταν καταιγιστική. Οι σχολιαστές επεσήμαναν ότι η απολογία του μουσείου στο tweet απέτυχε να λογοδοτήσει για το περιστατικό, το οποίο υπαινίχθηκε μόνο αόριστα. Οι χρήστες ρωτούν το μουσείο ποιες συνέπειες υπήρξαν για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και πώς σκοπεύει να αποτρέψει περαιτέρω περιστατικά σεξουαλικών διακρίσεων.
Άλλοι αστειεύτηκαν με το συμβάν χρησιμοποιώντας μερικά από τα «άσεμνα» έργα τέχνης που απεικονίζουν γυμνές γυναίκες μέσα στο μουσείο, όπως η «Ολυμπία» του Manet και η «Προέλευση του κόσμου» του Courbet. Άλλοι πάλι, μίλησαν για το περιστατικό ως σύμπτωμα διάβρωσης της κάποτε φιλελεύθερης κουλτούρας της Γαλλίας, αποτέλεσμα του συνεχώς αυξανόμενου ισλαμικού στοιχείου.
Τέλος, υπήρξαν και χρήστες που μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες από την συμπεριφορά του προσωπικού. Οι εκπρόσωποι πάντως του Ορσέ δεν θέλησαν να δοθεί συνέχεια και δεν απάντησαν στα σχόλια των χρηστών.
AP Photo/Christophe Ena