Μπ. Ράμελοσφ: Ισομερής κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες

Μπ. Ράμελοσφ: Ισομερής κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες

«Αν διέθεταν περισσότερα κρατίδια μεγάλο ποσοστό θέσεων όπως προτείναμε εμείς, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να συνάψει από κοινού με την ελληνική συμφωνίες, οι οποίες να ανοίγουν μια προοπτική στους πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν στη Ειδομένη. Ο καταυλισμός θα μπορούσε να κλείσει. Δεν επιτρέπεται αυτοί οι άνθρωποι στην Ειδομένη να παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ διαφόρων λύσεων, διότι βρίσκονταν ήδη εκεί πριν ισχύουν οι νέοι κανόνες και κλείσουν τον δρόμο οι χώρες του Βίζενγκραντ» δηλώνει ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου (της Θουριγγίας) Μπόντο Ράμελοφ στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γερμανός πολιτικός διευκρινίζει, ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουμε προετοιμασθεί στη Θουριγγία… Εν τω μεταξύ αυξήσαμε τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων υποδοχής από 500 σε 2.000 θέσεις. Οι δυνατότητες υποδοχής που διαθέτουμε είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες».

Στο ερώτημα αν έχει συγκατατεθεί εν τω μεταξύ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντά: «Δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ. Η προσφορά βοήθειας που κάναμε ήταν ένα βήμα για να επεξεργασθούμε ένα σχέδιο δράσης».

Ως προς το αν οι πρόσφυγες της Ειδομένης μπορούν να ελπίζουν πραγματικά ακόμα ότι θα πάνε στη Θουριγγία, ο Ράμελοφ διαβεβαιώνει ότι «εάν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και δώσει βίζα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, τότε θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Είναι όμως και σαφές ότι αυτή η προσφορά είναι μια ειδική πράξη με την οποία θα εξαφανιστεί άπαξ δια παντός αυτός ο απάνθρωπος καταυλισμός». Παράλληλα όμως «η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να εξασφαλίσει τη διαμονή των προσφύγων με αλληλέγγυο τρόπο κατανέμοντάς τους ισομερώς σε όλες τις χώρες», όπως λέει.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας διευκρινίζει επίσης πως δεν θα γίνει επιλογή των προσφύγων: «Πρέπει να ισχύσει για όλους και γι΄αυτό αναζητούμε υποστηρικτές και σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια. Θέλαμε μόνο να σηματοδοτήσουμε την υποστήριξή μας με έναν μη συμβατικό και ευκρινή τρόπο, σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι χώρες θεωρούν ότι το πλοίο είναι γεμάτο. Αλλά ο ανθρωπισμός δεν είναι πλοίο και η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει ανώτατο όριο», τονίζει.

Ο Μπόντο Ράμελοφ παραδέχεται πως «δεν είναι όλοι οι πολίτες σύμφωνοι» με την πρότασή του και υπογραμμίζει ότι «αυτό που προέκυψε ως αντισημιτισμός πριν 70 χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το ένδυμα της ρατσιστικής στάσης κατά των τσιγγάνων και της εχθρότητας κατά των μουσουλμάνων. Ένα κόμμα στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας (ενν. το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία») αντιτάσσεται με θόρυβο και απόλυτα κατά της προσφοράς μας. Μας κατηγορεί, ότι περιθωριοποιεί τον λαό μας. Αλλά με ένα ποσοστό 3% αλλοδαπών συμπολιτών μας αυτό είναι μια δημαγωγική ανοησία. Τον τελευταίο χρόνο ήρθαν συνολικά 30.000 πρόσφυγες. Αν έμεναν όλοι σε μας το ποσοστό θα αυξανόταν σε μόλις 3,9%. Σε ορισμένες δυτικογερμανικές πόλεις ζουν σε ποσοστό 30-40% μη Γερμανοί πολίτες και τα τζαμιά είναι πλέον μέρος της εικόνας του αστικού τοπίου», επισημαίνει.

Η γνώμη του για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν είναι «ιδιαίτερα καλή. Στο βαθμό που τα σύνορα με την Ελλάδα θα γίνονταν πιο ασφαλή θα μπορούσε κανείς να την κατανοήσει. Αλλά τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία; Δημοσιογράφοι φυλακίζονται, η ελευθερία του Τύπου ποδοπατείται και στο εσωτερικό της Τουρκίας σύρονται οι Κούρδοι και πάλι σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο» λέει, ενώ τάσσεται «υπέρ μιας ειρηνευτικής εκστρατείας του τουρκικού κράτους (…) Για να σταματήσει η κλιμάκωσης της βίας θα πρέπει να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ως πρώτο βήμα θα πρέπει να αποφυλακιστεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (…) και θα πρέπει να δημιουργηθούν στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας αντίστοιχα αυτοδιοικούμενα καντόνια. Θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει επιτέλους να βομβαρδίζει θέσεις των αγωνιστών των «Μονάδων Λαϊκής Προστασίας» (YPG). Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να αποδέχεται το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος του πολεμά εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους», προσθέτει ο Ράμελοφ. 

Κατά τον Γερμανό πολιτικό μπορεί κανείς να υπολογίζει το τέλος της προσφυγικής κρίσης «αν επιτέλους στη Συρία, το Ιράκ και στη Λιβύη επικρατήσει η ειρήνη. Όταν δεν καταργούνται τα εθνικά σύνορα τότε απαιτούνται έξυπνες λύσεις για πολυεθνικά κράτη. Η θρησκευτική ποικιλομορφία και η ειρηνική συνύπαρξη είναι για μένα ο μοναδικός εφικτός δρόμος. Όλα τα υπόλοιπα οδηγούν σε πύρρειες νίκες. Όποιος νικήσει σήμερα με βόμβες στο Ιράκ ή τη Συρία, θα γίνει γρήγορα ξανά καταπιεστής. Ως εκ τούτου οι ηττημένοι θα σκεφτούν ξανά την εκδίκηση και η κλιμάκωση της βίας θα συνεχιστεί. Αυτή την εξέλιξη πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει.

Τέλος για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Ράμελοφ λέει πως σημαντικότερο γι αυτόν «θα ήταν η αποτελεσματικότερη ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. συνολικά» και προτείνει «ως ένα κοινό ευρωπαϊκό καθήκον έναν οργανισμό προστασίας συνόρων της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ