Photo by REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά, από το σημείο στο οποίο διεκόπη, και να συζητήσει επί όλων των εκκρεμών θεμάτων όλων των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.
«Λυπάμαι που αντί προόδου καλούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που οδήγησαν σε αποτυχία» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία, στη σκιά του αδιεξόδου των συνομιλιών με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης ήταν σαφής και απόλυτα ξεκάθαρη η αρχική συμφωνία, η οποία προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρώνονταν στο εδαφικό και πως θα έπρεπε να αποτυπωθούν τα κριτήρια σε χάρτες και κατόπιν τούτου μόνο θα προχωρούσε η πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό.
Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι συνομιλίες έλαβαν χώρα στην Ελβετία κατόπιν επιθυμίας του κ. Akinci, ώστε να είναι "ελεύθερη" η διαπραγμάτευση και να αποφευχθούν οι διαρροές.
O Κύπριος πρόεδρος εξήγησε ότι υπήρχαν τρία κριτήρια για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, το έδαφος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο αριθμός των υπό επιστροφή προσφύγων και η έκταση της ακτογραμμής των συνιστωσών πολιτειών.
Σημείωσε επίσης ότι ενόψει των δυσκολιών, και προς απόδειξη της βούλησης του, αποδέχτηκε αντί για ακρίβεια των εδαφικών κριτηρίων, να υπάρξει σχετική ακρίβεια, με αποκλίσεις που δεν θα αποτρέπουν όμως την επίτευξη συμφωνίας.??
Επίσης η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Αναστασιάδης, μετέφερε «τάχα αμφιβολίες» αναφορικά με τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στην πολυμέρη. Στη συνέχεια, με μεσολάβηση και του Espen Barth Eide κάμφθηκαν οι ανησυχίες, ώστε να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά προέβαλε αντιστάσεις ειδικά στο θέμα των ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφαν. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη ενώ ο ίδιος συζήταγε για επιστροφή 78.000 - 92.000 ελληνοκυπρίων, ο κ. Akinci αναφερόταν σε αριθμό 55.000 - 65.000.
Σύμφωνα με τον κύπριο πρόεδρο, υπήρξε προφανής η πρόθεση να της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνδέσει το Εδαφικό με εκείνο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Επιπλέον, οι μη εποικοδομητικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, δεν εμπόδισαν τον κ. Αναστασιάδη να προτείνει επιπλέον συμβιβαστικές προτάσεις, όπως είπε. Ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε διακοπή του διαλόγου.
Ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη που έδειξε καθ'' όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας "άριστη" τη συνεννόησή του με τον κ. Α. Τσίπρα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως πλέον, για την πρόοδο του διαλόγου είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά και μια εποικοδομητική στάση εκ μέρους της Τουρκίας.
Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε ότι υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και συμφωνίες με αποκλίσεις που δεν αποτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας. Αρκεί, πλέον, η Τουρκία εμπράκτως να αποδείξει ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας στα κριτήρια για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.
Δεν είναι πρόθεσή μου η αλλαγή των όσων έχουν συμφωνηθεί από το 1977 έως σήμερα ούτε να ακολουθήσω κάποιο "plan b" που θα οδηγήσει στην πραγμάτωση όσων επιδιώκει η Τουρκία, προσέθεσε.
Διαβάστε ακόμα:
- Κυπριακό: Ο Ban Ki-moon καλεί τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης