Το 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, στην Γκράβα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, με αφορμή τον αγιασμό που σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συμβολική η κίνηση εκ μέρους και των δυο, καθώς στο σχολείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές του, φοιτούν παιδιά από 15 διαφορετικές εθνότητες. Μάλιστα, το 80% περίπου των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών.
«Το δημόσιο σχολείο, όπως το δικό σας, πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μην κάνει διακρίσεις» είπε ο κ. Φίλης, απευθυνόμενος στους μαθητές και επισήμανε ότι ο ενιαίος τύπος ολοήμερου είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ποιότητας. «Τέτοιο σχολείο θέλουν όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς. Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοικτή αγκαλιά για τα παιδιά όλα, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, διακρίσεις θρησκείας, διακρίσεις φύλου» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε μικρής διάρκειας συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, ενώ μετά το πέρας του αγιασμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, «μέρα χαράς», καθώς «μετά από 30 χρόνια, ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά».
«Θέλω να απευθύνω έναν χαιρετισμό προς όλους και προς τους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς, και να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα, ούτως ώστε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο τον στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας» είπε ο υπουργός.
«Φέτος, για πρώτη φορά, σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναβαθμίζεται το ολοήμερο. Έχουμε νέα μαθήματα, έχουμε ειδικότητες και δασκάλους που θα διδάσκουν τα νέα μαθήματα. Από την Α' δημοτικού σε όλα τα δημοτικά θα έχουμε ξένη γλώσσα, θα έχουμε επίσης, πληροφορική, θεατρική αγωγή, θα είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι μεγάλη μέρα γιατί έχουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, πιο πλούσιο. Όλα τα άλλα ζητήματα τα συζητούμε και με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και συνεχώς διευρύνουμε, με προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι και χωρίς να προτρέχουμε» τόνισε ο κ. Φίλης.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι φέτος δεν έγιναν μειώσεις ωρών. «Όποιες επιλογές γίνανε, δεν γίνανε για εξοικονόμηση των ωρών και χρημάτων, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το 7ωρο στα δημοτικά είχε αρνητική επίπτωση. Δεν θέλουμε αντιπαιδαγωγικού τύπου επιλογές, αλλά επιλογές που θα σέβονται το παιδί και θα το βοηθούν να χαίρεται τη γνώση» εξήγησε ο υπουργός.
Τέλος, αναφέρθηκε στα ανοικτό σχολείο, που εφαρμόζεται ήδη σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας, ένα εκ των οποίων είναι και το 132ο δημοτικό. «Είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Αθηναίων, ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την επιλογή που έχουμε: το σχολείο να λειτουργεί ανοικτό προς την κοινωνία. Το σχολείο που βρισκόμαστε αποτελεί ένα από τα βέλτιστα παραδείγματα στην εκπαίδευση που έχει αναγνωρίσει και η Ευρώπη. Έχουμε και νέα παιδιά, προσφυγόπουλα, φέτος, και προτιθέμεθα, τα απογεύματα, να δημιουργήσουμε τάξεις υποδοχής σε πολλά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά αυτά να αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα την ελληνική, κάποια ξένη γλώσσα και να συνεχίσουν την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, όπου αυτό είναι δυνατό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδάκια που είναι από άλλες πατρίδες και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τα ελληνάκια» είπε ο κ. Φίλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καμίνη για την πολιτική και πρακτική του δήμου Αθηναίων, στο θέμα των ανοικτών σχολείων.
Από τη μεριά του, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι "ανοικτά σχολεία" σημαίνει ότι τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, για εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, που απευθύνονται και στους γονείς. «Φιλοδοξούμε να κάνουμε τα σχολεία κέντρα της γειτονιάς» δήλωσε ο δήμαρχος, «να φέρουμε τη γειτονιά μέσα στα σχολεία. Να ενώσουμε τα σχολεία με τη γειτονιά. Και αυτό χάρη σε μια γενναία χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Εδώ έγιναν το καλοκαίρι ακόμη και μαθήματα ρομποτικής και πάρα πολλές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές. Φιλοδοξούμε να κάνουμε τα σχολεία κέντρο της γειτονιάς, να βάλουμε τη γειτονιά μέσα στο σχολείο. Να ενώσουμε τα σχολεία με τη γειτονιά» είπε.
Επίσης ανακοίνωσε, ότι φέτος στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ακόμη δυο σχολεία, το παλιό ιστορικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, στην οδό Αχαρνών, ως Β/ Λύκειο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» και το 41ο Γυμνάσιο, στην οδό Πάτμου, καθώς και δυο νέοι βιοκλιματικοί παιδικοί σταθμοί, στην Κυψέλη και στο Μεταξουργείο.
«Προσπαθούμε σε αυτή τη δύσκολη εποχή με τους περιορισμένους πόρους να τους αξιοποιούμε, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Παιδείας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά, γιατί αυτό είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καμίνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ