Ν. Κακλαμάνης: Αν ήμουν Σκοπιανός θα έτριβα τα χέρια μου με αυτά που είπε ο Κοτζιάς

Ν. Κακλαμάνης: Αν ήμουν Σκοπιανός θα έτριβα τα χέρια μου με αυτά που είπε ο Κοτζιάς

«Αυτά τα οποία είπε στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Κοτζιάς, αν εγώ ήμουν Σκοπιανός θα έτριβα τα χέρια μου, ήταν επιχειρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί», δήλωσε ο βουλευτής Α'' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και Δ'' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».

Με αφορμή την απάντηση που ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε στον καθηγητή γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινώτη σχετικά με την αναγνώριση ή μη «μακεδονικής γλώσσας», κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, το 1977, επί Κ. Καραμανλή, στην Αθήνα, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε: «Τι ήταν το αυτονόητο; Το αυτονόητο δεν ήταν ένας υπουργός Εξωτερικών να φωνάξει έναν άνθρωπο, όπως είναι ο κ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος ήταν τότε στις συζητήσεις παρών, όπως είπε ο ίδιος, να του πει ενημέρωσέ με τι ακριβώς συζητήθηκε;

Κρατάει όσα νομίζει ότι του είναι χρήσιμα και πετάει όσα νομίζει ότι δεν του είναι χρήσιμα. Ούτε το τι μπορεί να συνέβη πριν από 50 χρόνια σημαίνει ότι αυτό είναι βάση εκκίνησης. Μετά από 50 χρόνια έχουν αλλάξει τα πάντα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αν μία συμφωνία με την ΠΓΔΜ έλθει στη Βουλή, διευκρίνισε: «Η Νέα Δημοκρατία περιμένει επιτέλους να έλθει σε ένα χαρτί η συμφωνία, να ενημερωθούν κόμματα, ο λαός [...] και όταν θα έχουμε το χαρτί μπροστά μας, τότε εμείς θα πούμε και την τελική μας θέση, διότι εδώ μέχρι πρότινος ίσχυε ότι δεν γνωρίζει η Δεξιά της κυβέρνησης τι ποιεί η Αριστερά --αναφέρομαι στον κ. Καμμένο και στον κ. Τσίπρα.

Τις τελευταίες μέρες βλέπω ότι δεν γνωρίζει και η Αριστερά της κυβέρνησης τι ποιεί η άλλη Αριστερά, δηλαδή ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Κοτζιάς βγήκε και από τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας και μίλησε για τελική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας, με διαρροές από το Μαξίμου, κατέβασε τον πήχη και μάλλον δικαιολογημένα τον κατέβασε, με όσα ακολούθησαν».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης μίας πιθανής συμφωνίας παρατήρησε: «Στο Σύνταγμα των Σκοπίων, στο προοίμιο μέσα υπάρχουν δύο πράγματα, τα οποία δεν ξέρω γιατί δεν έχουν αναδειχθεί. Πρώτον, ότι το δημοψήφισμα δεν υποκαθιστά τις αλλαγές του Συντάγματος --ναι μεν περιλαμβάνεται σαν διαδικασία, αλλά σαφέστατα λέει ότι δεν το υποκαθιστά.

Δεύτερον, ότι οι αλλαγές του Συντάγματος απαιτούν πλειοψηφία 2/3 και έχει τη διαδικασία, που οδηγεί στην τελική ψηφοφορία στην Σκοπιανή Βουλή. Αυτή η διαδικασία της διαβούλευσης μιλάει μέσα για τουλάχιστον έξι μήνες, γι'' αυτό εμείς εκτιμούμε ότι στη Βουλή τη δική μας -για να έλθει στη Βουλή μας πρέπει να έχουν τελειώσει αυτοί από τη δική τους Βουλή- δεν βλέπω να έρχεται πριν από το τέλος του χρόνου».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά τη κυβέρνησης, σημείωσε: «Τρία πράγματα δεν προαναγγέλλονται ποτέ: Το ένα είναι η υποτίμηση του νομίσματος, το δεύτερο η προαγγελία πρόωρων εκλογών -όλες οι κυβερνήσεις ομνύουν ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία- και δεν προαναγγέλλεται ποτέ μία πρόταση μομφής. Ξεκαθάρισα ότι δεν είναι θέση του κόμματος, δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα, απλά έκανα μία προσωπική μου εκτίμηση, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα από το ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να κάνει πρόταση μομφής».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ψηφοφορία των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης σημείωσε: «Το σκηνικό ότι μαζευόμαστε, διαμαρτυρόμαστε, δακρύζουμε και στο τέλος σηκώνουμε το χέρι μας και ψηφίζουμε ''ναι'' δεν νομίζω ότι πείθει πλέον κανέναν και νομίζω ότι ήταν και απόλυτα σαφής ο κ. Τσακαλώτος, όταν του ετέθη το θέμα για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου. 

Ο αρμόδιος υπουργός είπε καμία συζήτηση επί του θέματος αυτού --είπε επί του παρόντος, αλλά δεν είπε και ότι θα συζητηθεί επί του μέλλοντος. Η ΝΔ δεν πρόκειται να το ψηφίσει αυτό, ούτως ή άλλως όταν προψηφίστηκαν μερικά μέτρα που είναι μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο επίσης δεν τα είχαμε ψηφίσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news