Ν. Κεραμέως: Ο υπουργός Παιδείας θέλει να ελέγχει τον διορισμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμια

Ν. Κεραμέως: Ο υπουργός Παιδείας θέλει να ελέγχει τον διορισμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμια

«Πολλά ερωτηματικά προκαλεί νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το διορισμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια, με την οποία ο υπουργός Παιδείας αποκτά ευρύτερη ευχέρεια παρέμβασης στη διαδικασία διορισμού τους», τονίζει η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ για φωτογραφική διάταξη στο νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κα Κεραμέως καλεί τον υπουργό «να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες περί φωτογραφικής διάταξης, που αφορά στην πλήρωση θέσης αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική του Α.Π.Θ.» και προσθέτει πως «η εκμετάλλευση της εξουσίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύει την αξιοκρατία».

Ακολουθεί η δήλωση:

«Με νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής και χωρίς συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έδωσε στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη δικαιοδοσία ελέγχου των πράξεων αναπομπής φακέλου κατά το διορισμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια. Η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να ελέγξει αναδρομικά ακόμη και τους φακέλους υποψηφίων για τους οποίους η διαδικασία αναπομπής είναι εν εξελίξει, τους τελευταίους δύο μήνες.
 
Είναι προφανές ότι η νέα διάταξη πολύ δύσκολα συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Όμως, ειδικά το θέμα της -χωρίς προφανή λόγο- αναδρομικότητας, εγείρει και άλλο ζήτημα: Σύμφωνα με καταγγελίες, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι φωτογραφική και αφορά συγκεκριμένα στη διαδικασία εκλογής για την πλήρωση θέσης αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες ο υπουργός οφείλει να απαντήσει άμεσα.
 
Η εκμετάλλευση της εξουσίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύει την αξιοκρατία. Ακόμη περισσότερο, εξωθεί τους νέους επιστήμονές μας ένα βήμα πιο κοντά στη φυγή στο εξωτερικό. Η χώρα μας αξίζει μία χρηστή διακυβέρνηση, την οποία οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν».

Η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι επικεφαλής βουλευτές του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ:

Προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Κύριε υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν 4521/2018, που τροποποιεί την παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν 4009/2011 «Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή που υποβάλλεται ενώπιόν του από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον. [……..] Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει και όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί Πρυτανική πράξη αναπομπής, αλλά δεν έχει παρέλθει κατά τη δημοσίευση του νόμου η ως άνω προθεσμία. [….]».

Είναι σαφές ότι η τροποποίηση της ως άνω παραγράφου στοχεύει στην προσθήκη του εκ μέρους του Υπουργού ελέγχου νομιμότητας σε περιπτώσεις πράξεων αναπομπής φακέλου, οι οποίες μάλιστα έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου διμήνου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

1. Πώς συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων η εκ μέρους του Υπουργού παρεμβατικότητα σε πράξεις αναπομπής φακέλου, και δη αναδρομικά;

2. Ποιοι λόγοι επιτάσσουν την αναδρομική ισχύ στη συγκεκριμένη διάταξη;

3. Τι επίπτωση έχει η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση στην εκλογική διαδικασία για την πλήρωση θέσης αναπληρωτή καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Πολιτική Υγείας" (Αρ. 17055, ΦΕΚ Γ' 302/30.3.2017) στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Φωτογραφία: Intime News