Για θολό νομοθετικό τοπίο και συνθήκες που ευνοούσαν δωροδοκίες και προνομιακά δάνεια σε κόμματα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπεραμυνόμενος της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζοντας ότι, στόχος είναι να υπάρξει κάθαρση στη χρηματοδότηση.
«Δεν έχουν γίνει αποκαλύψεις. Δεν υιοθετούμε την τακτική ηχηρού λόγου, αλλά θέλουμε να δώσουμε εξηγήσεις γιατί όλη η πολιτεία έχει ανάγκη την κάθαρση», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.
«Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει αποδιοπομπαίους τράγους, στιγματισμό αντιπάλων της, αλλά να αντιμετωπιστεί η διαφθορά με όρους κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση αντί να εκμεταλλευτεί τη θέση της βοηθά στο να έρθει στο φως όλο το τοπίο της δανειοδότησης και να διαχωρίσει δικαίους και αδίκους», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε:
«Η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα παρέμβει σε υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη, αλλά θα δει ορισμένα πράγματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Το θέμα των δανείων, κυρίως των κομμάτων, αποτελεί ένα κομμάτι στο όλο περιβάλλον της διαφθοράς. Οι δανειοδοτήσεις όμως κομμάτων και μέσων ενημέρωσης είχαν πρόσθετο βάρος στην ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Παρασκευόπουλος, μίλησε ακόμα για «νομοθετικά κενά που υπήρχαν στην εποπτεία των δανειοδοτήσεων των κομμάτων, αλλά και για συνθήκες που έδιναν την δυνατότητα να αναπτυχθούν δωροδοκίες, να δίνονται δάνεια με προνομιακούς όρους ή να διαγράφονται», τονίζοντας ότι αυτό το θολό τοπίο πρέπει να ψάξει η Εξεταστική
«Όταν μπορεί ένα κόμμα να παίρνει δάνειο πολύ μεγαλύτερο από τις ανάγκες του με προνομιακούς όρους πρέπει να εξεταστεί. Και βεβαίως, πρέπει να ρωτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος για τις δανειοδοτήσεις. Αλλά πολλοί σε αυτό το παιχνίδι ανακατεύτηκαν. Πέρα από τις τράπεζες, πρέπει να εξεταστούν και όσοι άλλοι είχαν ευθύνες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε ενδείξεις για να ερευνήσουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ