Ν. Παρασκευόπουλος: Στην εποχή της κρίσης οι θεσμοί της δημοκρατίας είναι αναγκαίοι με τα ουσιαστικά τους χαρακτηριστικά

Ν. Παρασκευόπουλος: Στην εποχή της κρίσης οι θεσμοί της δημοκρατίας είναι αναγκαίοι με τα ουσιαστικά τους χαρακτηριστικά

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πολλών υπουργών της κυβέρνησης, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακών, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το βιβλίο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τίτλο «Οι μέλισσες και οι λύκοι: Μελέτες Ιστορίας του ελληνικού δικαίου».

Στις οκτώ μελέτες της ιστορίας του ελληνικού δικαίου που συγκεντρώνονται σε έναν τόμο και που γράφτηκαν στη διάρκεια 30 ετών, ο συγγραφέας θέτει μία σειρά από σύγχρονα ερωτήματα που έχουν όχι μόνο αφηρημένη, αλλά και πρακτική διάσταση. Επιχειρεί να πείσει, με τεκμηριωμένες απόψεις, ότι ο διάλογος και ίσως η απάντηση διευκολύνονται, αν προστρέξουμε σε ευρήματα της ιστορίας του ελληνικού δικαίου.

Στο βιβλίο τίθενται τα ερωτήματα, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, όπως οι μέλισσες (Αριστοτέλης), ή άγριο θηρίο, όπως ο λύκος (Χομπς); Προηγείται λογικά η κοινωνία, ο κόσμος, και έπονται οι νόμοι που διαφυλάσσουν την ειρήνη, ή προπαντός τίθεται ο νόμος, το κοινωνικό συμβόλαιο, αφού πριν συναντώνται μόνο αλληλοφαγώματα;

«Με το εξαιρετικό και επίκαιρο βιβλίο του ο Νίκος Παρασκευόπουλος, με κείμενα λιτά και απέριττα προτρέπει και προσκαλεί στο δίκαιο της κοινωνίας των μελισσών και όχι των λύκων, με την παραδοχή ότι μια κοινωνία και μια δικαιοσύνη που θέλουν να αποφύγουν την άκαμπτη αυστηρότητα στην εφαρμογή των νόμων χρειάζονται διαρκώς την κλασσική έννοια της επιεικείας», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε: «Είναι μια πρόσκληση στον αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, που την έχει ανάγκη η ανθρωπότητα και σε ένα νέο διαφωτισμό της κοινωνικής πραγματικότητας που τον χρειάζεται η δημοκρατία. Η ανταπόκριση είναι δυσχερής αλλά αναγκαία, τουλάχιστον για όσους θητεύουν και διεκδικούν την ιδεολογία της κοινωνίας των μελισσών».

Αναφερόμενος στο έργο του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «ο κ. Παρασκευόπουλος θέλησε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση εισάγοντας από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ρυθμίσεις επιείκειας του δικαίου και συνάντησε αντιστάσεις και αρνήσεις οι οποίες και μαρτυρούν τη μεγάλη δυσχέρεια σε αυτή την ανταπόκριση. Δυσχέρεια που οφείλει η δημοκρατία να κάμψει και να υπερβεί».

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και καθηγητής του ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε ότι «πάντοτε με ένα μέλημα δικαιοσύνης, υπάρχει ένας λόγος νηφάλιος και πολύ συνεπής στη συνθετότητά του χωρίς να γίνεται ποτέ δυσνόητος. Ένας λόγος που τραβάει τον αναγνώστη σε μια συζήτηση. Και αυτά τα χαρακτηριστικά του βιβλίου πηγαίνουν με την πρακτική του Παρασκευόπουλου ως πολιτικού άνδρα, που είναι η σταθερότητα επί των αρχών, η ανοιχτότητα στην αντίρρηση και στη νηφαλιότητα του λόγου, στο αίτημα για δικαιοσύνη που έχει περάσει σε νόμους που φέρουν το όνομά του και στο κύρος της δικαιοσύνης».

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιουλία Βελισαροπούλου, σημείωσε ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος είχε την εξαιρετική ιδέα να συγκεντρώσει σε έναν τόμο τις μελέτες του για την ιστορία του ελληνικού δικαίου και υπογράμμισε ότι «μολονότι δεν αγνοεί ούτε τους ρωμαϊκούς, ούτε τους βυζαντινούς, ούτε τους μεταγενέστερους χρόνους, δεν μπόρεσε να κρύψει την αδυναμία του απέναντι στην ελληνική αρχαιότητα».

Ο συγγραφέας και καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του, τον μέντορά του στην πολιτική, όπως είπε, Νίκο Βούτση και τους καθηγητές του, τόνισε ότι «το έναυσμα για τη μελέτη των συγκεκριμένων αντικειμένων είναι η έννοια της δημοκρατίας και η διαπίστωση ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα το οποίο ιστορικά περισσότερο κατηγορείται παρά επαινείται».

«Στην εποχή της κρίσης που μαστίζει πολλές χώρες, οι πολλοί ανήκουν στην κατηγορία των μη εχόντων και αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας, η ψήφος, που δίνουν φωνή στους πολλούς σήμερα, είναι παρά ποτέ αναγκαίοι με τα ουσιαστικά τους χαρακτηριστικά. Γι'' αυτό πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μελετούμε τη δημοκρατία και ιστορικά αλλά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το παρόν της», τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ