Ν. Θωμαΐδης: Πολύ πιθανό να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για ακόμα έναν μήνα

Ν. Θωμαΐδης: Πολύ πιθανό να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για ακόμα έναν μήνα

Μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών, υπογράμμισε σήμερα ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος επισήμανε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου, οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, o κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα μέχρι την πτώση κρουσμάτων, και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις, γιατί η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη. Ωστόσο, η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη και υποφέρουν οι ασθενείς και οι υγειονομικοί.

Ο. κ. Θωμαΐδης ανέφερε επίσης ότι από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα
Το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο, ενώ μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η κατάσταση οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, στην κόπωση των πολιτών, αλλά και στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση, δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», τόνισε ωστόσο. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, επισημαίνοντας ότι οι νεότεροι, που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, διασπείρουν τον ιό σε μεγαλύτερα άτομα που στη συνέχεια νοσούν.