N. Τζανάκης: Όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid στην Κρήτη είναι ανεμβολίαστοι

N. Τζανάκης: Όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid στην Κρήτη είναι ανεμβολίαστοι

Στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου Κρήτης, όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid, είναι ανεμβολίαστοι, με εξαίρεση μια ηλικιωμένη γυναίκα άνω των 80 ετών που ανάρρωσε σχετικά εύκολα, ανέφερε ο  καθηγητής Πνευμονολογίας, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντας «μικρό σοκ» τις αυξήσεις των κρουσμάτων το οποίο, όπως τόνισε, αποσοβείται σταδιακά από τους εμβολιασμούς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι ο αποχαρακτηρισμό της χώρας σε «πράσινη» θα καθυστερήσει, καθώς το μαγικό νούμερο για να συμβεί αυτό είναι τα 1.140 κρούσματα ανά ημέρα. «Αν και αρχικά το υπολογίζαμε για 10 Ιουνίου, τώρα έχει μετατεθεί μετά τις 15-16 Ιουνίου λόγω της επίδρασης της κινητικότητας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσης έκανε λόγο για «μικρό σοκ» στις μετρήσεις των κρουσμάτων, στα ευρήματα του μοντέλου που τρέχει για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ήταν η πρώτη Τρίτη μετά από πάρα πολύ καιρό που τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 3.000. 

«Το μοντέλο μας, το οποίο τρέξαμε χθες το βράδυ, δείχνει ότι έχει σχεδόν προσροφήσει τον κραδασμό της κινητικότητας, τουλάχιστον του Πάσχα, σχεδόν στο 100% και κατά 50%-60% τους κραδασμούς από το άνοιγμα της εστίασης. Υπάρχει ένα μικρό σοκ στις μετρήσεις των κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκε ένα μικρό πισωγύρισμα, αλλά εξελίσσεται ομαλά. Φαίνεται να προσροφάται και να εξουδετερώνεται από τους υπόλοιπους παράγοντες, όπως είναι η συνέχιση των εμβολιασμών και η καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση», σημείωσε. 

Πρόσθεσε δε ότι τα 2.812 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα δεν είναι λίγα, αλλά προς το παρόν δεν επιδρούν στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες που δίνουν την αιτία να πάρουμε μέτρα απομόνωσης, όπως οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. 

Ερωτηθείς πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι θα γίνει όταν οι πολίτες εμβολιαστούν σε ένα ποσοστό 70%. 

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρας  Ψαλτοπούλου, ανέφερε για την Κρήτη ότι «το ιικό φορτίο στα λύματα στην Κρήτη ήταν αρκετά αυξημένο, στην Αθήνα έμεινε σταθεροποιημένο και στη Θεσσαλονίκη ήταν ελαφρώς αυξημένα».

«Έχουμε αρκετό χρόνο να διανύσουμε ακόμα. Το να γίνει η Ελλάδα «πράσινη» είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ο τουρισμός είναι βαριά βιομηχανία της χώρας και οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στη χώρα μας χωρίς να πρέπει μετά να μείνουν σε καραντίνα. Το άνοιγμα δημιουργεί μια κινητικότητα και γι’ αυτό αρχίζουμε να φτάσουμε στη μεγάλη μείωση που θέλουμε», σημείωσε. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε, ωστόσο προς τον παρόν οι υπάρχουσες δείχνουν να μην εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή να οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα.