Περίπου στις 10 Ιουνίου αναμένει τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στα επίπεδα των 1.000 - 1.100 ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα «πιάσει» το νούμερο που απαιτείται ώστε να εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στους επιδημιολογικούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι όταν τα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού που είναι και το όριο του ECDC για να είναι μια περιοχή στην πράσινη ζώνη.
«Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι και με τη βούλα πλέον διεθνών οργανισμών η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος -αν όχι καθ ολοκληρία, στην πράσινη ζώνη, τόνισε ο κ. Τζανάκης επικαλούμενος το μαθηματικό μοντέλο. Προειδοποίησε ότι προϋπόθεση είναι να πάνε όλα καλά καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.
Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρίες υβριδικά ή δια ζώσης, όπου για να συμμετέχεις είναι προϋπόθεση είτε να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ωρών.
Τέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη, επισημαίνοντας πως για να διοριστεί για παράδειγμα κάποιος ως δάσκαλος ή καθηγητής κάνει εξετάσεις -μεταξύ άλλων ακτινογραφία θώρακος για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση αλλιώς δεν διορίζεται.