Την προσοχή όλων συνέστησε ο κ. Τσιόδρας καθώς υπήρξε, όπως είπε, χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ενώ παραμένει σημαντικός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του ιού.
«Είναι κρίσιμη αυτή η περίοδος, δεν έχει τελειώσει ακόμη η μάχη με τον ιό» και δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, προειδοποιώντας ότι σε χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα κορονοϊού συνέστησε:
- Να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και όσο αυτό είναι δυνατόν.
- Να τηρούνται οι οδηγίες όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας, καθώς η λάθος χρήση μάσκας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, εφιστώντας την προσοχή στο να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκι για την υγιεινή των χεριών, αλλά και κάποιο σακουλάκι για την αποθήκευση της μάσκας όταν την βγάζουμε
- Εξαιρετική προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο καθώς ότιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσματικό.
- Να αποφεύγονται γενικότερα τις επαφές με πάρα πολλά άτομα και να περιοριστούμε σε έναν στενό κύκλο επαφών.
- Να μην επικρατήσει άγνοια κινδύνου και υποτίμηση της προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς οι μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο εγείρουν σχετικές ανησυχίες.
- Τέλος, να εξακολουθήσει να γίνεται η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα σχετικά με τον ιό.
Οκτώ υποψήφια εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις εξελίξεις όσον αφορά στη μάχη του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών.
Για το φάρμακο remdesivir ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ενημέρωσε ότι γίνεται χρήση του σε ασθενείς σε στάδιο πριν την διασωλήνωση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να δοθεί ακόμα σε ασθενείς που η αναπνοή τους στηρίζεται και με άλλα μέσα, εκτός αναπνευστήρα. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι ότι μειώνει το χρόνο νοσηλείας σε 5 με 10 ημέρες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η χρήση του φαρμάκου γίνεται μόνο σε νοσοκομεία και με συνεχή παρακολούθηση.
Ακολούθως αναφέρθηκε και σε μια άλλη θεραπεία που ελέγχεται στο Χονγκ Κονγκ είχε επίσης θετικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι ξανά «το "σχήμα" αφορά προσεκτική χορήγηση», αλλά επισήμανε ότι δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι ο ιός στη χώρα μας ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου, τονίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός για το αν υπήρξε και νωρίτερα. Ωστόσο απέκλεισε τη θεωρία του «ασθενούς μηδέν», σημειώνοντας ότι η είσοδος του ιού σε μια χώρα ενδέχεται να έχει πολλαπλές πηγές.
Διαβάστε ακόμα: