Για εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα μετατρέποντας το Λεκανοπέδιο Αττικής σε απέραντο σκουπιδότοπο κάνουν λόγο σε ερώτησή τους 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Με αφορμή το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και τη μερική αναστολή της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αθήνα, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα οδηγούν σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα μετατρέποντας το Λεκανοπέδιο Αττικής σε απέραντο σκουπιδότοπο. Η ακύρωση του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης, θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια εκατομμυρίων κατοίκων».
Σημειώνεται πως πέρα από το υφιστάμενο πρόβλημα -όπου πάνω από 2.000 τόνοι απορριμάτων προστίθενται καθημερινά στα βουνά σκουπιδιών που ήδη έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της Αθήνας- η μεγάλη εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα σαφής λύση για τον ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος αναμένεται να εξαντλήσει τη δυναμικότητά του μέσα στον επόμενο χρόνο.
Αναλυτικά, η ερώτηση των 34 βουλευτών της ΝΔ αναφέρει:
Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην διαχείριση απορριμμάτων, οδηγούν σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα και στην μετατροπή του Λεκανοπεδίου της Αττικής σε απέραντο σκουπιδότοπο και μάλιστα στην κορύφωση της Τουριστικής σεζόν.
Η Κυβέρνηση στο θέμα των απορριμμάτων κινείται χωρίς στρατηγική, σχέδιο και προγραμματισμό, φυλακισμένη σε ιδεοληψίες. Είναι ήδη γνωστό ότι η εξάντληση της δυναμικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής είναι προ των πηλών, με οριακό σημείο το φθινόπωρο του 2019. Σαν να μην αρκούσε αυτό, τις τελευταίες μέρες, προστέθηκε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και η μερική αναστολή της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αθήνα. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών της θερινής περιόδου.
Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι πριν μία εβδομάδα, έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση, δημιουργήθηκε ρήγμα στον ΧΥΤΑ. Το ρήγμα δημιουργήθηκε σε έναν λόφο σκουπιδιών, ακριβώς δίπλα στο νέο κύτταρο. Οι δυσοίωνες προβλέψεις αναφέρουν ότι δύναται να θα θέσει εκτός μάχης το παλαιό και το νέο κύτταρο με πιθανή συνεπεία να οδηγήσει στην πλήρη αδυναμία στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Αυτή τη στιγμή η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μένουν στον δρόμο 1.500-2.000 τόνοι από τους περίπου 5.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική. Η εκτίμηση δε, του ΕΔ ΣΝΑ είναι ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση με την ανάληψη της εξουσίας το 2015 εφαρμόζοντας μία πρωτοφανή ρεβανσιστική και ανερμάτιστη πολιτική, προχώρησε στην ακύρωση των διαδικασιών κατασκευής τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) με τους αντίστοιχους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Σημαντική εκκρεμότητα αποτελούν επίσης τα έργα των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (Ελαιώνα και Κατεχάκη), που δυνητικά θα μπορούσαν να αποφορτίσουν το ΧΥΤΑ Φυλής.
Στην Ευρώπη ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων έχει να επιδείξει όχι απλά επιτυχημένη διαχείριση αλλά πρωτοπόρες επιστημονικές μεθόδους εκμετάλλευσής τους. Αντίθετα, η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα επειδή δεν ακολουθεί τις Κοινοτικές Οδηγίες, ταυτόχρονα κινδυνεύει να απολέσει Ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα χρήματα δηλαδή του ΕΣΠΑ που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι λόφοι των σκουπιδιών μας υπενθυμίζουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ένα απλό θέμα καθημερινότητας, δεν είναι καν θέμα καλαισθησίας. Αποτελεί μείζων θέμα πολισμού και σεβασμού της διαβίωσης και της υγείας των πολιτών. Η έλλειψη σχεδιασμού και η τυφλή ιδεοληψία στη διαχείριση των απορριμμάτων από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έφτασε την κατάσταση στο απροχώρητο. Είτε είναι ερασιτεχνισμός, είτε είναι άγνοια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο. Η πολιτεία ολιγωρεί και οι πολίτες ακόμη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με το παράλογο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα επερχόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που θέτει σε κίνδυνο την υγιεινή και ασφάλεια των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το ΥΠΕΝ για την διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στο ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής;
3. Πότε θα αποκατασταθεί το ρήγμα, και πότε θα λειτουργήσει πλήρως ο ΧΥΤΑ, ώστε να μην μετατραπούν οι δρόμοι της Αθήνας σε μια απέραντη χωματερή και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου;