Του Γιώργου Φιντικάκη
Νέα παρέμβαση σήμερα από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt για την Εθνική Ασφαλιστική, ελάχιστες μόλις ημέρες μετά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross προς την κυβέρνηση που έπαιρνε ανοικτά θέση υπέρ του σχήματος στο οποίο συμμετέχουν Ελληνοαμερικανοί επενδυτές.
Ο κ. Pyatt στη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα (Hellenic Association of Energy Economics), και αναφερόμενος στην ανάγκη της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων, μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η ελληνική οικονομία αν η Εθνική Ασφαλιστική περάσει στα χέρια του επενδυτικού σχήματος Calamos, ενός εκ των τεσσάρων διεκδικητών. Σημειώνεται ότι οι άλλοι τρεις μνηστήρες είναι Κινέζοι, μεταξύ των οποίων η Fosun (Ελληνικό) που εμφανίζεται να διεκδικεί πολύ δυνατά την θυγατρική της Εθνικής.
Το επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία του πρέσβη είναι το εξής: «Εχω κατά καιρούς συναντηθεί με επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και αμερικανικές, που συνεχίζουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα - μερικές μάλιστα ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατ. δολαρίων - και ενώ δρομολογούνται ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα η εταιρεία Calamos με έδρα το Σικάγο, είναι επικεφαλής ενός σχήματος το οποίο πρόκειται να κάνει προσφορά για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εάν επιλεγεί η Calamos, θα εισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες όπου λειτουργεί η ελεύθερη αγορά (;) σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων. Αυτός ο τύπος αμερικανικών επενδύσεων δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Το μήνυμα των ΗΠΑ, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την στάση τους, είναι σαφές: Να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές σε ένα διαγωνισμό ίσες ευκαιρίες με διαφανείς όρους. Δεν το εκφράζουν ευκαιριακά- συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- χρόνια τώρα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρέπει οι κανόνες της αγοράς να λειτουργούν με διαφάνεια, και να ισχύουν για όλους τα ίδια. Το ερώτημα επομένως που προκύπτει είναι αν πρόκειται απλώς για ευθείες δημόσιες παρεμβάσεις που φέρνουν σε δύσκολη την κυβέρνηση καθώς γίνονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διεθνής διαγωνισμός ή υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται μεθόδευση να καταλήξει η Εθνική Ασγφασλιτική στα χέρια συγκεκριμένου παίκτη.
Το γεγονός ότι πρώτα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, και σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης παρεμβαίνουν υπέρ της Calamos στο διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική, σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά, δεν δείχνει όμως μόνο τη διάσταση που έχει προσλάβει το αμερικανο-κινεζικό ντέρμπι για την ελληνική εταιρεία.
Πρώτα οι ΗΠΑ, μετά οι Βρυξέλλες
Δείχνει ότι το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των δυτικών της συμμάχων. Πρώτα του αμερικανικού παράγοντα και μετά των Βρυξελλών αναφορικά με το ελληνοκινεζικό φλερτ στην ενέργεια. Τυχαίο δεν είναι το σημερινό «βέτο» της κυβέρνησης δια του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στο project Μελίτη της ΔΕΗ, που δρομολογεί η εταιρεία σε απευθείας σύμπραξη με την κινεζική CMEC. Οι πληροφορίες λένε ότι οι ελληνοκινεζικές μπίζνες στη Μελίτη της Φλώρινας, έχουν ενοχλήσει την Κομισιόν, και ότι η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη γνώση αυτής της δυσαρέσκειας.
Τα μηνύματα λένε μάλιστα κάποιες πληροφορίες πρόκειται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Ειδικά στης Εθνικής Ασφαλιστικής, το ερώτημα είναι κατά πόσο η ελληνική πλευρά μπορεί να αγνοήσει τις αμερικανικές παρεμβάσεις και να ακολουθήσει το δρόμο μιας πιο στενής συνεργασίας με το Πεκίνο. Από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, και τις μεταφορές έως την ενέργεια, τα αεροδρόμια, και τα μεγάλα project ακινήτων. Το ερώτημα επίσης είναι τι συνέπειες θα είχε μία τέτοια επιλογή στα επόμενα επιχειρηματικά deals που δεδομένα θα «τρέξουν» στους επόμενους μήνες και χρόνια.
(Φωτογραφία: SOOC)