Νέες απειλές ΗΠΑ κατά Βόρειας Κορέας: Θα την καταστρέψουμε ολοσχερώς εάν ξεσπάσει πόλεμος

Νέες απειλές ΗΠΑ κατά Βόρειας Κορέας: Θα την καταστρέψουμε ολοσχερώς εάν ξεσπάσει πόλεμος

Σε νέες απειλές κατά της Βόρειας Κορέας ότι θα την «καταστρέψει ολοσχερώς» εάν ξεσπάσει πόλεμος, προχώρησε η Ουάσινγκτον, μετά τη δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, που σήμανε ότι ολόκληρη η αμερικανική ενδοχώρα βρίσκεται πλέον εντός εμβέλειας των όπλων της.

O Donald Trump έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανάμεσά τους και οι στρατιωτικές, πάντως διαβεβαιώνει πως προτιμά τη διπλωματία.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία εχθές με τον κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, ο D. Trump τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να ακυρώσει κάθε πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο η Κίνα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει τις προκλήσεις της και να επιστρέψει στο μονοπάτι της αποπυρηνικοποίησης.

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Xi Jinping της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Trump στο Twitter.

Παράλληλα, σε μια ομιλία του στο Μιζούρι, ο Trump, ο οποίος έχει ανταλλάξει επανειλημμένα προσβολές με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά με μειωτικό τρόπο στον Kim Jong-un: «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος. Είναι ένας αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός».

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ απαιτεί τη διακοπή όλων των εμπορικών σχέσεων με την Πιονγκγιάνγκ

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, η πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη, η Nikki Haley, απαίτησε από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανταλλαγών, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Η Haley ανέφερε ότι η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που έκανε η Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη έδειξε ότι το εξοπλιστικό της πρόγραμμα έχει προχωρήσει πολύ και πρόσθεσε ότι η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα μεγεθύνεται. Έκρινε ότι «δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας γίνεται πιο επιθετικός στην εμμονή του να αποκτήσει πυρηνική δύναμη».

Ανάμεσα στις επιλογές που κάλεσε να εξεταστούν η Nikki Haley είναι να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Η Κίνα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, επέμεινε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.

Η Nikki Haley προειδοποίησε ότι «εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς». Ενώ συμπλήρωσε ότι η νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας «φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο, δεν τον απομακρύνει από αυτόν».

«Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες» (σ.σ. προχθές Τρίτη), συμπλήρωσε αναφερόμενη στη δοκιμή του βορειοκορεάτικου ICBM ο οποίος κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε στη συνεδρίαση του ΣΑ τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Η Ρωσία απέρριψε την έκκληση της Ουάσινγκτον για διακοπή των σχέσεων με την Πιονγκγιάνγκ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς